Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συμμετοχή των νέων στις υποθέσεις των τοπικών κοινωνιών: Have your say!



"Have your say!" - Manual on the Revised European Charter on the Participation of Young People in Local and Regional Life

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά δεν είναι απλώς ένας στόχος αλλά και το μέσο για την επίτευξη θετικών αλλαγών στη ζωή των νέων ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός πρωτοβουλιών για την προώθηση της συμμετοχής των νέων σε διάφορα επίπεδα της διεθνούς, περιφερειακής, εθνικής και τοπικής κοινωνικής & πολιτικής ζωής. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν νέα εργαλεία για διαφορετικούς δρώντες οι οποίοι εργάζονται στο πεδίο αυτό. Ένα τέτοιο νέο εργαλείο είναι και η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Χάρτα για τη Συμμετοχή των Νέων στην Τοπική και Περιφερειακή Ζωή (European Charter on the Participation of Young People in Local and Regional Life) η οποία υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2003 από το Συμπόσιο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο έχει ως σκοπό τη στήριξη των νέων ανθρώπων, των απασχολούμενων στον τομέα της Νεολαίας, των οργανώσεων νέων και των τοπικών κοινωνιών για την προώθηση και ενδυνάμωση της ουσιαστικής συμμετοχής της νεολαίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη.

Το νέο εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον τίτλο Have your say!, δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, "Πώς εννοούμε την πραγματική συμμετοχή των νέων", "Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Χάρτα", "Γιατί πρέπει να ενδιαφερθούμε για την Χάρτα", και απευθύνεται αφενός στους νέους και στις οργανώσεις τους οι οποίοι θέλουν να έχουν λόγο στις υποθέσεις της τοπικής τους κοινωνίας και αφετέρου στους αιρετούς αντιπροσώπους των τοπικών κοινωνιών (δημοτικοί-νομαρχιακοί σύμβουλοι) οι οποίοι επιθυμούν να αυξήσουν την ενεργό συμμετοχή των νέων.

Πηγή: Council of Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια: