Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Ανταπόκριση από Αγγλία (1) : Εκπαιδευτικές εκδρομές για μαθητές στο Άουσβιτς



Ο Βρετανός Υφυπουργός Παιδείας - υπεύθυνος για τα σχολεία - Jim Knight ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από εδώ και στο εξής κάθε σχολείο στη Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα σε ετήσια βάση να στέλνει δύο μαθητές του σε εκπαιδευτική εκδρομή στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Τα δύο τρίτα του κόστους αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής θα πληρώνονται από την κυβέρνηση ενώ τα σχολεία θα καταβάλουν στους μαθητές, από δικούς τους πόρους, το ποσό των 100 στερλινών.

Όπως δήλωσε ο Jim Knight, κατά την επίσημη ανακοίνωση αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, "μερικές φορές το να βγαίνεις έξω από την σχολική τάξη για να επισκεφθείς ιστορικούς τόπους είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις την ιστορία και το μέγεθος των γεγονότων που συνέβησαν". Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την εξέλιξη ενός πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζονταν ήδη από το 2006 σε συνεργασία με το Βρετανικό Holocaust Education Trust.

Ας ελπίσουμε ότι πολιτικές σαν αυτή θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Κι αυτό διότι, η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν επιτυγχάνεται μόνο με την ανάγνωση μιας συγκινητικής ομιλίας κάθε Ιανουάριο αλλά απαιτεί οργανωμένες επισκέψεις στους χώρους που έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα, εκπαιδευτικές εκδρομές σε μουσεία, προβολή ταινιών, συναντήσεις με επιζώντες του Ολοκαυτώματος, κτλ.

Και επειδή τα καλά πρέπει να λέγονται να ενημερώσω όσους δεν το γνωρίζουν ότι η πρώην Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς είχε στηρίξει ηθικά και οικονομικά την επίσκεψη δεκάδων μαθητών στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, το 2005. Η πρωτοβουλία αυτή είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου.


Πηγή: Περιοδικό History Today

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

aqui... aonde a vida acàba e coméça o inferno.

hear...the end of live...
the heals bigner's.

ici...oú se termine la vie...
et commence l'enfer.

you are invictly to my blog.
kiss