Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 2008: Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας σχετικά με την Στρατηγική της Λισσαβώνας





Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, σε δική μου μετάφραση.

PRESS RELEASE
FOR IMMEDIATE RELEASE: 14 March 2008
Contact: Marta Gómez
Tel: + 32 2 286 94 12. Mobile: + 32 497 87 80 87. Email: press@youthforum.org


Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, στο περιθώριο του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο έλαβε χώρα στις 13 και 14 Μαρτίου, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλωσορίζει την έμφαση που έδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφενός στο ζήτημα της απασχόλησης των νέων και στην περαιτέρω υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία, και αφετέρου, στην ανάγκη για ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Στρατηγικής της Λισσαβώνας.

"Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται να εργαστούν περισσότερο για τη κοινωνική συνοχή και την ενσωμάτωση των νέων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλοι, και όχι μόνο κάποιοι προνομιούχοι, μπορούν να ωφεληθούν από τις 'περισσότερες και καλύτερες δουλειές' τις οποίες ευαγγελίζεται η Στρατηγική της Λισσαβώνας", δήλωσε η Bettina Schwarzmayr, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Οι αρχηγοί κρατών τόνισαν ότι η αναθεωρημένη Κοινωνική Ατζέντα, η οποία καλείται να ενδυναμώσει την κοινωνική διάσταση της Στρατηγικής της Λισσαβώνας, θα πρέπει να ασχοληθεί και με ζητήματα όπως η νεολαία, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, ο διαπολιτισμικός διάλογος, αλλά και οι νέες δημογραφικές τάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις κοινές αρχές της λεγόμενης 'flexicurity',* δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διαγενεακής αλληλεγγύης και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, μέσω της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία.

Στο πλαίσιο αυτών των κατευθύνσεων πολιτικής που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους να συναντηθούν με τα Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας των χωρών τους εγκαθιδρύοντας έτσι έναν αυθεντικό διάλογο με τους νέους, με απώτερο στόχο την θέσπιση και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.

"Οπωσδήποτε είναι πολύ θετικό να ακούς τους Ευρωπαίους ηγέτες να δηλώνουν την θέλησή τους για ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Στρατηγικής της Λισσαβώνας", δήλωσε η Schwarzmayr. " Όμως, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κοινωνική συνοχή θα πρέπει να γίνει το επίκεντρο της Στρατηγικής. Επιπλέον, υπάρχει η ανάγκη για περσισσότερη διατομεακή συνεργασία ανάμεσα στους πολιτικούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων νεολαίας".

* Ό όρος 'flexicurity' προέρχεται από τις λέξεις 'flexibility' και 'security' και στην πράξη σημαίνει την εφαρμογή εκείνων των πολιτικών στην αγορά εργασίας οι οποίες θα έχουν ως γνώμονα τη διατήρηση της καλύτερης δυνατής ισσοροπίας μεταξύ της ανάγκης για ευελιξία και της ανάγκης για ασφάλεια.

Πηγή: European Youth Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: