Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας: Θα οριστεί το 2011 ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού;




Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας εξέδωσε στις 9 Απριλίου 2008 επίσημη ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει την πρόταση πέντε Ευρωβουλευτών για τον ορισμό του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε, σε δική μου μετάφραση, την εν λόγω ανακοίνωση.


FOR IMMEDIATE RELEASE: 9 April 2008
Contact: Angela Corbalan
Tel: + 32 2 286 94 17. Mobile: + 32 485 57 47 68. Email: press@youthforum.org

"Will 2011 be the European Year on Volunteering?"



Πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι όλων των ηλικιών, πεποιθήσεων και εθνικοτήτων ασχολούνται με εθελοντικές δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, πέντε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, κατέθεσαν γραπτή δήλωση με την οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κηρύξει το 2011 ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.

Η γραπτή δήλωση υποστηρίζεται από τους Ευρωβουλευτές Marian Harkin (ALDE/IE), Gisela Kallenbach (Greens/DE), Mieczyslaw Janowski (EUN/PL), Joel Hasse Ferreira (PES/PT, EMPL), και τον "δικό" μας Εμμανουήλ Αγγελάκα (EPP/EL). Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, η εν λόγω δήλωση θα χρειαστεί να υπογραφεί από τουλάχιστον τα μισά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να μετατραπεί σε επίσημο αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Bettina Schwarzmayr, υπογράμμισε ότι «ο ορισμός του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, θα είναι ένα καίριο βήμα προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του ρόλου των εθελοντών και των οργανώσεών τους στην οικονομική και κοινωνική συνοχή της Ευρώπης. Θα είναι επίσης μια μοναδική στιγμή για την περαιτέρω προώθηση του Εθελοντισμού στην Ευρώπη» .

Ο Εθελοντικός τομέας συνεισφέρει όχι μόνο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κάθε χώρας αλλά και στην ικανοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών αναγκών. «Είναι επίσης σημαντικό ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, αλλά κυρίως, οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν θετικά τα αποτελέσματα του Εθελοντισμού», πρόσθεσε η Schwarzmayr.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και τα Μέλη του υποστηρίζουν σθεναρά την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου για τον Εθελοντισμό το οποίο θα ορίζει συγκεκριμένους κανόνες/οδηγίες για την προστασία των εθελοντών και την αναγνώριση των υπηρεσιών τους σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το οποίο θα παρέχει νομική και οικονομική υποστήριξη στις οργανώσεις προκειμένου να διευκολυνθούν στις δραστηριότητές τους.

Πηγή: European Youth Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: