Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και του Οργανισμού AGE για τη διαγενεακή αλληλεγγύη





Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και ο Οργανισμός AGE (European Older's People Platform) εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση τύπου σχετικά με την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της ανακοίνωσης σε δική μου μετάφραση.

PRESS RELEASE

For immediate release: 28 April 2008


"Bringing younger and older people closer together"


YFJ and AGE call on the EU to promote greater solidarity between generations



Με την ευκαιρία του συνεδρίου που οργάνωσε η Σλοβενική Προεδρία στην πόλη του Brdo στις 28 και 29 Απριλίου με τον τίτλο "Δια-γενεακή Αλληλεγγύη για Συνεκτικές και Βιώσιμες Κοινωνίες", το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και ο Οργανισμός AGE ευχαρίστησαν την Υπουργό Cotman για την απόφασή της να προωθήσει μια πολιτική μεγαλύτερης αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των γενεών.

"Είναι αδήριτη ανάγκη να εξετάσουμε όλες τις διαστάσεις της διαγενεακής αλληλεγγύης στο χώρο των υπηρεσιών υγείας, στην απασχόληση, στις κοινωνικές υποθέσεις και στο ζήτημα των ίσων ευκαιριών", τόνισε η Bettina Schwarzmayr, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. "Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τελείως τον τρόπο που αναπτύσσουμε τις πολιτικές μας προκειμένου να ενδυναμώσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα στις γενεές, να διαμοιράσουμε με μεγαλύτερη ισορροπία τις υποχρεώσεις και να προαγάγουμε την ισότητα και τη δικαιοσύνη σε όλη την Ευρωπαϊκή κοινωνία", συμπλήρωσε η Anne-Sophie Parent, Διευθύντρια του Οργανισμού AGE.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και ο Οργανισμός AGE ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών να αναπτύξουν ένα νέο όραμα για την κοινωνία το οποίο θα βασίζεται σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Τα δύο ευρωπαϊκά δίκτυα, που αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια νέων και γηραιότερων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύουν ότι για να διασφαλιστεί η διαγενεακή συνεργασία χρειάζεται πρώτα να γίνουν τα παρακάτω βήματα:

- Ο στόχος της διαγενεακής αλληλεγγύης θα πρέπει να διαπερνά οριζόντια την αναθεωρημένη Κοινωνική Ατζέντα και τη Στρατηγική της Λισσαβώνας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενισχύσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και να ενσωματώσει το όραμα αυτό σε όλες τις σχετικές Ευρωπαϊκές πολιτικές.
- Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να προωθήσουν τον στόχο της διαγενεακής αλληλεγγύης στα Αναθεωρημένα Εθνικά Προγράμματα και στις Εθνικές Στρατηγικές για την Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ενσωμάτωση, προκειμένου έτσι να προαγάγουν μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και μακροχρόνια βιωσιμότητα των κοινωνικών μοντέλων.
- Θα πρέπει να οργανωθεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα γεγονός (event) για την διαγενεακή αλληλεγγύη με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την αμοιβαία εκμάθηση στα πεδία της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, του εθελοντισμού, της αστικής ανάπτυξης, των μεταφορών, της μακροχρόνιας φροντίδας και των τοπικών πρωτοβουλιών.


Χάριν στη Σλοβενική Προεδρία, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμπέρανε ότι "η διαγενεακή αλληλεγγύη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε όλες τις διαστάσεις της flexicurity". Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και ο Οργανισμός AGE καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψει με ολοκληρωμένες προτάσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας (SPC), η Επιτροπή Απασχόλησης (EMCO) και η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC) θα αρχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

To Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και ο Οργανισμός AGE επιζητούν την αναγνώριση της σημασίας της καταπολέμησης των ηλικιακών διακρίσεων στην εκπαίδευση, την υγεία, και σε άλλα αγαθά & υπηρεσίες. Σ' αυτό το πλαίσιο και τα δύο δίκτυα θα καλωσόριζαν μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία θα κάλυπτε το σύνολο των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής, σε όλες τις διαστάσεις της ζωής και όχι μόνο στο πεδίο της εργασίας.

Και τα δύο δίκτυα καλωσορίζουν την πρόταση της Σλοβενικής Προεδρίας αφενός για την καθιέρωση μια Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Διαγενεακή Αλληλεγγύη και αφετέρου για την καθιέρωση του 2012 ως "Ευρωπαϊκού Έτους Διαγενεακής Αλληλεγγύης και Ενεργού Γήρανσης". Και οι δύο πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς να κατανοήσουν το γεγονός ότι για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που επιφέρει η γήρανση του πληθυσμού, θα πρέπει να αλλάξουν σημαντικά οι σχετικές πολιτικές.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και του Οργανισμού AGE ανυπομονούν να λάβουν ενεργό ρόλο σε κάθε πρωτοβουλία προαγωγής της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μεταξύ των γενεών, σε τοπικό, εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Press contacts:

European Youth Forum: Angela Corbalan, press@youthforum.org, tel. + 32 485 57 47 68

AGE: Karen Vandeweghe, karen.vandeweghe@age-platform.org, tel. + 32 494 49 07 85


Πηγή: European Youth Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: