Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Ανταπόκριση από Αγγλία (2): Άρθρο του Time για την Βρετανική νεολαία προκαλεί αίσθηση



Το περιοδικό Time αφιέρωσε το τεύχος της 7ης Απριλίου 2008 στην ανάλυση της κατάστασης της Βρετανικής Νεολαίας σήμερα, γεγονός το οποίο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, συζητήσεων και αναλύσεων στον Βρετανικό τύπο. Το εξώφυλλο του περιοδικού είχε τον προβοκατόρικο τίτλο "Unhappy, Unloved and Out of Control: An epidemic of violence, crime and drunkeness has made Britain scared of its young. What's causing the crisis?", ενώ το κυρίως άρθρο παρουσίασε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των Βρετανών νέων.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι Βρετανοί νέοι εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά βίαιης συμπεριφοράς, εγκληματικότητας, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αλκοολισμού, σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (σε συνδυασμό με ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες) σε όλη την Ευρώπη.

Για την συντάκτρια του άρθρου, Catherine Mayer, οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι πολλές, μεταξύ των οποίων:

- Το γεγονός ότι οι Βρετανοί γονείς ασχολούνται ελάχιστα με την κοινωνικοποίηση των παιδιών τους και ότι, σε γενικές γραμμές, η οικογένεια δεν λειτουργεί ως μηχανισμός στήριξης και προστασίας για τα παιδιά όπως σε άλλες κοινωνίες.
- Η κοινωνική δομή και το εκπαιδευτικό σύστημα στη Μεγάλη Βρετανία επιβραβεύουν ως επί το πλείστον τους ήδη "ευννοημένους" με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός παιδιών και νέων να μένουν "εκτός παιχνιδιού" και κοινωνικής κινητικότητας.
- Η Βρετανική κοινωνία ανέκαθεν αντιμετώπιζε με υποψία τόσο την παιδική ηλικία όσο και τη νεότητα.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω, στο σημείο αυτό, ότι η δαιμονοποίηση της νεότητας στη Μεγάλη Βρετανία γιγαντώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια με την έλευση των Εργατικών και του Tony Blair στην εξουσία, ο οποίος έθεσε την καταπολέμηση της νεανικής εγκληματικότητας ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής του New Labour.


Πηγή: Περιοδικό Time (7/4/08)

Δεν υπάρχουν σχόλια: