Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για την υποβολή αιτημάτων στήριξης δράσεων και πρωτοβουλιών νέων


Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με τη διοργάνωση δράσεων που αφορούν και απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για οικονομική στήριξη στη Γενική Γραμματεία, μέχρι τις 30 Μαϊου 2008 και ώρα 12.00. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις και άλλες δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα στο 2008.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τις θεματικές ενότητες, τον τρόπο περιγραφής των αιτημάτων καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση χρηματοδότησης/πρόταση του φορέα.


1. Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Η πρόσκληση απευθύνεται σε:

•Συλλόγους και Σωματεία (πολιτιστικούς, τοπικούς, φοιτητικούς, σπουδαστικούς, εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, ΜΚΟ, με προτεραιότητα σε εκείνους τους φορείς που λειτουργούν τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησής τους και η πλειονότητα των μελών τους είναι νέοι. Φορείς με λιγότερο χρόνο λειτουργίας προτρέπονται να συμμετάσχουν στην πρόσκληση, με αιτήματα που διαμορφώνονται μέσα από συμπράξεις.
•Τοπικά Συμβούλια Νέων (έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος μέσω του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή σε σύμπραξη με άλλο φορέα της επιλογής τους).

Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στην πρόσκληση είναι η μη ύπαρξη οικονομικών εκκρεμοτήτων από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις κάθε είδους της ΓΓΝΓ ή του Ινστιτούτου Νεολαίας.

Επισημαίνεται ότι δεν επιχορηγούνται:

•Συνδικαλιστικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια, εκτός αν πρόκειται για οργανώσεις και επιμελητήρια των οποίων τα μέλη είναι νέοι όπως προκύπτει από τα υποβαλλόμενα στοιχεία τους.
•Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις νέων συνδεδεμένες με αυτά.
•Αθλητικά Σωματεία.
•Εταιρείες του εμπορικού δικαίου, νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κλπ.

Δεν επιχορηγούνται προτάσεις που αφορούν αποκλειστικά σε:

•Συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες.
•Αμοιβές φυσικών προσώπων.
•Εκδόσεις ή αγορές βιβλίων.
•Εκδρομές, ταξίδια.
•Έρευνες, μελέτες.

Ο κάθε φορέας δεν μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία προτάσεις.

2. Θεματικές προτεραιότητες.

Υποστηρίζονται δράσεις και πρωτοβουλίες νέων που αποσκοπούν:

•Στην ψηφιακή σύγκλιση: Στην εξοικείωση του νέου ανθρώπου με τις δυνατότητες του διαδικτύου, στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα και τη διαδραστικότητα.
•Στην αποτελεσματική καταπολέμηση των σύγχρονων μορφών εξάρτησης: Κίνδυνοι που εγκυμονούν οι νέες διαδραστικές τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο ή άλλοι που τυχόν παρουσιαστούν.
•Σε θέματα προάσπισης των Δικαιωμάτων του Παιδιού που συμβάλλουν στην εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως αυτοί περιγράφονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 2909/2001(Φ.Ε.Κ.Α΄90).
•Στην ενίσχυση του άξονα πολιτικής «Έλληνας Πολίτης της Ευρώπης-Πολίτης του κόσμου», ο οποίος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη νεολαία και την ενεργό συμμετοχή του νέου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, κ.ο.κ.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε:

1.Συμπράξεις φορέων, με έμφαση στη συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια Νέων.
2.Συγχρηματοδοτούμενες δράσεις από Δημόσιους ή Ιδιωτικούς φορείς ή από Διεθνείς Οργανισμούς.
3.Δράσεις σε/από κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες, ακριτικές, πυρόπληκτες και νησιωτικές περιοχές.
4.Καινοτομίες και χρήση νέων τεχνολογιών.
5.Δράσεις συμπληρωματικές με τα υφιστάμενα εργαλεία πληροφόρησης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, όπως το EURODESK, η Κάρτα Νέων<26, οι Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα Νεολαία σε Δράση.
6.Δράσεις που:
•Αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των νέων και τον αναγορεύουν σε κοινωνική αξία με ιδιαίτερη δυναμική, που ενισχύει την συλλογική και ατομική πολιτιστική τους έκφραση και δημιουργία.
•Προβάλλουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και ταυτότητα, γλωσσική, εθιμική, αισθητική, καλλιτεχνική, ως τροφοδότη, δημιουργό και ισχυρό κρίκο ανάμεσα στην παράδοση και τα σύγχρονα ρεύματα.
•Προωθούν τη συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες, στη διαμόρφωση αιτημάτων αλλά και στη λήψη αποφάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που βοηθούν το νέο με κίνητρα και τρόπους όχι μόνο να γνωρίσει τα δικαιώματά του αλλά να μάθει και να τα ασκεί.
•Προβάλλουν τον εθελοντισμό, ως ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης, δράσης και προσφοράς αλλά και ως την πιο αποτελεσματική μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης στον κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό τομέα.

3. Τρόπος περιγραφής του αιτήματος- Περιεχόμενο

Σε κάθε προς υποβολή αίτημα πρέπει να περιλαμβάνονται και να παρουσιάζονται τα ακόλουθα:

Η εν γένει παρουσία και υπόσταση του φορέα και το προηγούμενο έργο του, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος υποβάλλει στο φάκελο παρουσίασής του.

Αναλυτική και λεπτομερής περιγραφή της δράσης, σκοπός και επί μέρους στόχοι, αναλυτικός προϋπολογισμός, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, συντελεστές, καθώς και τυχόν συνεργασίες για την υλοποίησή της.

Η εμβέλειά της, ως προς τον αριθμό των νέων που μπορούν να λάβουν μέρος ή να ωφεληθούν από αυτήν, σε συνδυασμό με τον πληθυσμό της περιοχής που ο φορέας αναφέρεται.

Η ποιότητά της, ως προς τα στοιχεία που την καθιστούν σαφή, πλήρη, καινοτόμο και πρωτότυπη.

Η αποδεδειγμένη εξασφάλιση συγχρηματοδότησης.

Σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ο φορέας ειδοποιείται εγγράφως για τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσει, καθώς και για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η χρηματοδότησή του και να καταστεί η συνεργασία μεταξύ του φορέα και της Γενικής Γραμματείας όσο το δυνατόν περισσότερο εποικοδομητική, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη προς τους νέους και την κοινωνία γενικότερα.


Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: