Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς


"Στα πλαίσια της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας και κάθε μορφής βίας, η 30η Απριλίου αποτελεί μία μέρα ορόσημο που καλεί όλους μας σε μία προσπάθεια κατάργησης της σωματικής τιμωρίας ως μέσου διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Καλεί όλους μας να επικοινωνούμε, να συνεργαζόμαστε και να επιλύουμε τις διαφορές μας σεβόμενοι τόσο τα δικαιώματα μας, όσο και τα δικαιώματα των άλλων γύρω μας.

Το ξύλο, το σπρώξιμο, ο εξαναγκασμός και κάθε άλλη ταπεινωτική συμπεριφορά προς τα παιδιά, που αποσκοπεί στη συμμόρφωση και τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους, όχι μόνο επιβαρύνει τη ψυχική τους υγεία και προσβάλλει την προσωπικότητας τους, αλλά τα μαθαίνει να λύνουν τις διαφορές τους και να επικοινωνούν με αυτό τον τρόπο. Η βία φέρνει περισσότερη βία. Η δέσμευση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων στηρίχθηκε και νομοθετικά το 2006 απαγορεύοντας τη σωματική τιμωρία των παιδιών στην οικογένεια, στο σχολείο ή οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο. Αποτελεί ωστόσο ευθύνη και μέλημα όλων μας να προασπίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών και να βγάλουμε κάθε μορφή βίας από τη ζωή μας.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μέσω της λειτουργίας του «Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού» υποστηρίζει την ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά, όπως και της άσκησης κάθε μορφής βίας από ενήλικες σε βάρος των παιδιών ή ενώπιόν τους. Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών, αλλά και την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης και ειδικότερα των γονέων σχετικά με την αποφυγή της χρήσης της σωματικής τιμωρίας ή άλλων μορφών βίας σε βάρος των παιδιών.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία μεταξύ των φορέων που συμμερίζονται τους παραπάνω στόχους, ώστε η δράση τους να είναι αποτελεσματικότερη".

«Σπάστε το φαύλο κύκλο της βίας».

Παντελής Σκλιάς



Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: