Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Ψήφος στα 16; Λάβετε μέρος στην online δημοσκόπηση της Youthtopia!


Γνωρίζατε ότι στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία οι νέοι μπορούν να ψηφίσουν στην ηλικία των 16 ετών στις Τοπικές Εκλογές; Ποια είναι η δική σας γνώμη για το ζήτημα αυτό; Πιστεύετε ότι πρόκειται για μια λογική πρόταση η οποία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για τους νέους; Εκφράστε τις απόψεις σας για το θέμα γράφοντας τα σχόλια σας ή συμμετέχοντας στην on-line δημοσκόπηση!

Μερικά επιχειρήματα κατά της ψήφου στα 16:

-Το βασικό επιχείρημα είναι ότι στην ηλικία αυτή οι νέοι δεν γνωρίζουν πολλά για την πολιτική προκειμένου να κάνουν ορθολογικές πολιτικές επιλογές.
-Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι οι περισσότερες κυβερνητικές πολιτικές σχετίζονται με την Οικονομία, τη Φορολογία, την Εξωτερική Πολιτική και άλλες διαστάσεις της «ενήλικης ζωής» οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν αφορούν τους 16χρονους.

Μερικά επιχειρήματα υπέρ της ψήφου στα 16:

-Το βασικό επιχείρημα υπέρ της ψήφου στα 16, είναι ότι οι νέοι σε αυτήν την ηλικία έχουν ήδη αναλάβει πολλές από τις ευθύνες της «ενήλικης ζωής». Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία ένας νέος ήδη από την ηλικία των 16 ετών έχει το δικαίωμα να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, να παντρευτεί, να αποκτήσει παιδιά, να λάβει διάφορα επιδόματα και άλλα βοηθήματα, να υπηρετήσει τον στρατό, ενώ από την ηλικία των 17 ετών μπορεί να αποκτήσει και δίπλωμα οδήγησης. Και φυσικά, εφόσον ο νέος έχει εισοδήματα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση και να πληρώνει φόρους ακόμη και όταν είναι κάτω από 18 ετών!
-Ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι δίνοντας το δικαίωμα ψήφου στα 16, η πολιτική μπορεί να γίνει πιο ελκυστική για τους νέους διότι τους δίνεται η ευκαιρία να "εισακουστούν" από πολύ νωρίς.
-Σε ότι αφορά το επίπεδο της πληροφόρησης για τα πολιτικά ζητήματα, οι υποστηρικτές της ψήφου στα 16 πιστεύουν ότι είναι στο χέρι των πολιτικών να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τους νέους σχετικά με το πολιτικό γίγνεσθαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: