Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

The Mosquito: Μια περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών & των νέων




Ένα από τα θέματα συζήτησης του αυριανού Συμβουλίου Υπουργών Νεολαίας στις Βρυξέλλες αφορά και την περίφημη υπόθεση Mosquito. Στην Ελλάδα, ελάχιστοι γνωρίζουν για αυτή την σοβαρή περίπτωση διάκρισης εις βάρος των παιδιών και των νέων, μιας και το θέμα δεν έχει συζητηθεί σχεδόν καθόλου από τους αρμόδιους φορείς, γι' αυτό νομίζω αξίζει τον κόπο να σας δώσω κάποιες σχετικές πληροφορίες.

Το Mosquito είναι μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία εκπέμπει υψηλής συχνότητας ήχους, παρόμοιους με αυτούς ενός κουνουπιού, ο οποίοι βραχυπρόθεσμα προκαλούν δυσφορία, ενώ μακροπρόθεσμα σημαντικές βλάβες στην ακοή. Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία) για τον έλεγχο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών και των νέων σε δημόσιους χώρους. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συσκευή, εξαιτίας της υψηλής συχνότητας στην οποία εκπέμπει, επηρεάζει μόνο άτομα ηλικίας μέχρι 25 ετών κι αυτό διότι η ικανότητα να ακούμε ήχους υψηλής συχνότητας μειώνεται με το πέρασμα της ηλικίας.

Αδιαμφισβήτητα, η χρήση αυτής της συσκευής παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, δημιουργεί αρνητικά στερεότυπα εναντίον τους διότι καλλιεργεί την εντύπωση ότι όλοι οι νέοι έχουν αντι-κοινωνική συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα, διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των γενεών.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Liberty, προσπαθεί εδώ και καιρό μέσω της εκστρατείας του 'Buzz off' να πετύχει την απαγόρευση της συσκευής, χωρίς όμως να λάβει κάποιο θετικό μήνυμα από την Βρετανική κυβέρνηση. Μια άλλη πρωτοβουλία αφορά μια ομάδα Ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τον Jan Marinus Wiersma-αντιπρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, που κατέθεσε γραπτή δήλωση καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει την πώληση και χρήση της συσκευής στην Ευρώπη.

Ανάμεσα, στους φορείς που έχουν αναλάβει δράση εναντίον της συσκευής είναι και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Φόρουμ, Bettina Schwarzmayr, "Οι νέοι συγκεντρώνονται κατά ομάδες σε δημόσιους χώρους κυρίως για να συναντήσουν τους φίλους τους και να περάσουν μαζί τον ελεύθερο χρόνο τους και όχι για να δημιουργήσουν προβλήματα. Καμμία κοινωνική ομάδα δεν θα πρέπει να εξαιρείται από τη χρήση των δημόσιων χώρων".

Από τα παραπάνω, γίνεται πιστεύω αντιληπτό ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Γι' αυτό καλό θα είναι να πάρουμε από τώρα τα μέτρα μας διότι κάποια στιγμή θα δούμε και στην Ελλάδα την κατάπτυστη αυτή συσκευή.



Πηγές:
Wikipedia, BBC News, European Youth Forum.

Δεν υπάρχουν σχόλια: