Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας για την Ημέρα της Ευρώπης




Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας μόλις εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την Ημέρα της Ευρώπης. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε, σε δική μου μετάφραση, το σύνολο της ανακοίνωσης. Ζητώ την κατανόησή σας για τις μακροσκελείς προτάσεις, αλλά το αγγλικό κείμενο αποδίδεται όπως ακριβώς σας το παρουσιάζω.


Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας γιορτάζει την 9η Μαϊου, Ημέρα της Ευρώπης, εγκαινιάζοντας μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε πολιτικούς με θέσεις κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία τους καλεί να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στους νέους και σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας (μιας και η Σλοβενία είναι η χώρα που, αυτή τη στιγμή, έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και αποτελεί μια απάντηση των νέων στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου 2007.

"Συμφωνούμε με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δηλαδή για να επιτευχθεί η πλήρης συμμετοχή των νέων στην κοινωνία χρειάζεται πρώτα οι ίδιοι οι νέοι να αναλάβουν την δέσμευση να εργαστούν ως εταίροι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της και ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια διατομεακή στρατηγική για τη Νεολαία στο μέλλον", υπογράμμισε η Bettina Schwarzmayr, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Και πρόσθεσε ότι "η δέσμευση των νέων ανθρώπων να εργαστούν για μια καλύτερη Ευρώπη και ένα καλύτερο μέλλον είναι ξεκάθαρη. Περιμένουμε να ανταποκριθούν και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη δική τους πλευρά".

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας πιστεύει στην ανάγκη μιας διατομεακής στρατηγικής για τη Νεολαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τις πολιτικές που στοχεύουν άμεσα τους νέους, αλλά επίσης και εκείνες που τους επηρεάζουν έμμεσα, όπως η απασχόληση, η υγεία, το περιβάλλον και οι πολιτικές εναντίον των διακρίσεων. Ομοίως, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτονομία και η καλή διαβίωση των νέων είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη στις πολιτικές για τη στέγαση και τις μεταφορές. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας επιθυμεί έναν οργανωμένο διάλογο με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς - ως αντιπρόσωπος της νεότερης γενιάς της Ευρώπης - προκειμένου να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τους νέους για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία 2009-2020.

" Τον Σεπτέμβριο του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να εφοδιάσει τους νέους με όλη την απαραίτητη υποστήριξη σε όλες τις πολιτικές που τους αφορούν. Την Ημέρα της Ευρώπης, αυτή η συμφωνία -η οποία καλωσορίστηκε ήδη από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου - θα πρέπει να είναι στη μνήμη μας, δήλωσε η Schwarzmayr. "Σε τελική ανάλυση, η Νεολαία είναι η κινητήρια δύναμη του σήμερα και του αύριο".



Πηγή: European Youth Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: