Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου των Μελών του: Μετανάστευση και Νέοι (Migration and Youth)




Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου των Μελών του (COMEM), η οποία έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη στις 2 και 3 Μαϊου, ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με το ζήτημα της μετανάστευσης των νέων.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε, σε δική μου μετάφραση, απόσπασμα από την σχετική ανακοίνωση τύπου την οποία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας.


Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 191 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 63 εκατομμύρια είναι νέοι ηλικίας 15 έως 25 ετών, ενώ το ποσοστό αυτών που μεταναστεύουν στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνεται. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου των Μελών του, προσκάλεσε τέσσερις σημαντικούς ομιλητές να μιλήσουν για το ζήτημα της μετανάστευσης των νέων, και συγκεκριμένα τους: Eva Biaudet, OSCE Special Representative & Coordinator for Combating Trafficking in Human Beings, Judge Elisabet Fura-Samström from the European Court of Human Rights, Ndioro Ndiaye, Deputy Director General at the International Organisation for Migration και Josep Gonzàlez-Cambray, Attaché to the Secretary-General for Migration at the Catalan Government.

Όπως τόνισε η Bettina Schwarzmayr, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, "Οι οργανώσεις των νέων μπορούν να βοηθήσουν τους νεαρούς μετανάστες να ενταχθούν στην κοινωνία αλλάζοντας τις αντιλήψεις για τη μετανάστευση τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες φιλοξενίας, προωθώντας την ανοχή, την κατανόηση και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και δουλεύοντας υπέρ της προαγωγής των δικαιωμάτων και της εκπαίδευσής τους".

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας εκτός από την υιοθέτηση ενός κειμένου πολιτικής για τη μετανάστευση υιοθέτησε πέντε ακόμη κείμενα πολιτικής τα οποία συνιστούν εργαλεία κλειδιά για την αντιπροσώπευση των συμφερόντων των Ευρωπαίων νέων στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στα Ηνωμένα Έθνη. Οι τίτλοι των κειμένων αυτών είναι: "Κατάρτιση των νέων: η βιωσιμότητα των οργανώσεων νέων μέσω του εθελοντισμού", "Μη Τυπική Εκπαίδευση: Ένα πλαίσιο καταγραφής και διασφάλισης της ποιότητας ", "Παγκόσμια Εκπαίδευση", "Απασχόληση των Νέων", "Νεολαία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο". Επιπλέον, η ευρωπαϊκή πλατφόρμα νέων υιοθέτησε μια "προσέγγιση πολιτικής για το παιδί", καθώς και δύο ψηφίσματα ("Προωθώντας την συμμετοχή των νέων στις Αναπτυξιακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αφρική" και "Κλιματική Αλλαγή"), καθώς και δύο επείγοντα ψηφίσματα (ένα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση" και ένα για το αμφιλεγόμενο Mosquito-εργαλείο των ενηλίκων για την απομάκρυνση των νέων από δημόσιους χώρους!).

Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της συνάντησης, το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας έλαβε πλέον το status του πλήρους μέλους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, ενώ το Ουκρανικό Εθνικό Συμβούλιο έθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του και έλαβε μέρος στη συνάντηση με το status του παρατηρητή.


Πηγή: European Youth Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: