Παρασκευή 2 Μαΐου 2008
Bravo Professore Prodi!
Από αυτό το blog έχουμε στηλιτεύσει επανειλλημένως τη στάση ορισμένων πολιτικών, και δη σοσιαλιστών, οι οποίοι αφού αποχωρήσουν από την πολιτική (μετά από λαμπρή καριέρα), προσχωρούν με ενθουσιασμό στο χώρο των επιχειρήσεων και της μεγάλης "μπίζνας". Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα "φιλαράκια" Tony Blair και Gerhard Schröder οι οποίοι αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους από τους πρωθυπουργικούς θώκους τους φρόντισαν να βρουν δουλειά στην Αμερικανική εταιρεία επενδύσεων JP Morgan και στην περίφημη Gazprom αντίστοιχα.
Όμως από ότι φαίνεται δεν είναι όλοι οι πολιτικοί του ιδίου "φυράματος": κάποιοι (αν και λιγοστοί) καταφέρνουν να ξεφύγουν από την Κίρκη της απόκτησης μεγάλου πλούτου και να κρατήσουν μια πιο ηθική στάση ζωής. Ένας τέτοιος πολιτικός, φαίνεται να είναι ο σοσιαλιστής, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Romano Prodi. Συγκεκριμένα, ο Prodi αρνήθηκε πρόσφατα δελεαστικότατη πρόταση της Gazprom για την ανάληψη της Προεδρίας του νέου Ρωσο-Ιταλικού αγωγού (επιχειρηματική πρωτοβουλία της Ρωσικής Gazprom και της Ιταλικής Eni). Ο Silvio Sircana, εκπρόσωπος τύπου του κ. Prodi, δήλωσε σχετικά ότι ο κ. Prodi "αποφάσισε [απλώς] να μην δέχεται προτάσεις αυτού του είδους"...
Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή τέτοιας κατάπτωσης της πολιτικής που συμπεριφορές σαν του Romano Prodi φαντάζουν στα μάτια μας όχι ως αναμενόμενες και φυσιολογικές (όπως θα έπρεπε) αλλά ως εξαιρετικές.
Και αδιαμφισβήτητα, από τη στιγμή που μια προσωπικότητα σαν τον Mikhail Gorbachev (το σύμβολο της περίφημης glasnost) φτάνει στο σημείο να διαφημίζει εμπορικά προϊόντα (βλέπε Louis Vuitton) η πολιτική δεν μπορεί παρά να ειδωθεί "ως επάγγελμα"!
Αν σας προβληματίζει κι εσάς η νέα στάση-τάση των σύγχρονων πολιτικών αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Τάκη Καμπύλη στην Κυριακάτικη Καθημερινή της 20ης Απριλίου 2008, με τίτλο "Είναι η Πολιτική Επάγγελμα;":
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_20/04/2008_267076
Από θεωρητική άποψη "must" είναι το βιβλίο του Max Weber Η Πολιτική ως Επάγγελμα, Αθήνα 1999, εκδ. Παπαζήσης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου