Κυριακή 4 Μαΐου 2008

"Μέρες του '68" στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα



Πριν από έναν περίπου μήνα, είχαμε προαναγγείλει το αφιέρωμα του περιοδικού Ιστορείν, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στον Μάη του '68.
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και το αφιέρωμα, με τον τίτλο "Μέρες του '68", ξεκινάει αύριο με την έναρξη του Κινηματογραφικού Αφιερώματος (στον κινηματογράφο Ολύμπιον) και της Σύγχρονης Εικαστικής Έκθεσης (στην Αποθήκη Β1 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης). Να σημειωθεί ότι η είσοδος τόσο στις κινηματογραφικές προβολές όσο και στην εικαστική έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε την επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το αφιέρωμα.


Σαράντα χρόνια κλείνουν φέτος από τον εκρηκτικό Μάη του ’68, τις μέρες που επιχείρησαν να αλλάξουν τον κόσμο διαμορφώνοντας, σε μεγάλο βαθμό, το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτικο-κοινωνικό χάρτη. Με αφορμή αυτή την επέτειο και με διάθεση όχι τόσο αποτίμησης της εξέγερσης του ’68, όσο νοηματοδότησής της, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το περιοδικό «Ιστορείν», σε ένα εκτενές, πολύπλευρο αφιέρωμα στο Μάη του ’68, με γενικό τίτλο «Μέρες του ‘68», το οποίο περιλαμβάνει προβολές ταινιών (Θεσσαλονίκη, 5 - 14 Μαΐου 2008), εικαστική έκθεση (Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου - 12 Ιουνίου 2008) και διεθνές συνέδριο (Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου - Αθήνα, 5 - 7 Ιουνίου 2008).

Πιο αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Μάη του ’68, έχουν ως εξής:

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
«40 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ ‘68»
Θεσσαλονίκη, 5-14 Μαΐου

Ο κινηματογράφος, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη μορφή τέχνης, πέρα από την καθαρά ψυχαγωγική του διάσταση, λειτουργεί ως ένας παγκόσμιος κώδικας επικοινωνίας, μεταφοράς αλλά και επεξεργασίας εμπειριών, ως ένα μέσο κοινωνικού προβληματισμού και πολιτικής συνειδητοποίησης. Αυτήν ακριβώς τη διάσταση της κινηματογραφικής τέχνης φιλοδοξεί να προβάλει το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις μέρες του ’68 με τίτλο «40 έτη φωτός από το Μάη του ’68».

Γυρισμένες πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά το ’68, οι 8 ταινίες του αφιερώματος αντανακλούν με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο το πνευματικό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που τροφοδότησε και πυροδότησε το επαναστατικό κίνημα της περιόδου και προσφέρουν στο θεατή όχι μόνο μια γλαφυρή τοιχογραφία της εποχής, αλλά και το πιστό ψυχογράφημα μιας γενιάς που δοκιμάζοντας τα πάντα, από τον ακτιβισμό και τα ναρκωτικά ως τον ελεύθερο έρωτα, προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο. Σύσσωμη η κουλτούρα των Sixties και το πνεύμα των εξεγέρσεων του ’68 παρελαύνει μέσα από τις κινηματογραφικές εικόνες του αφιερώματος. Το Λονδίνο της Carnaby Street, η μποέμικη αριστερή όχθη του Παρισιού, οι αμερικανοί χίπις, οι εξεγερμένοι φοιτητές του Κολούμπια και του Μπέρκλεϊ, η ανατρεπτική διάθεση απέναντι στα κομμουνιστικά καθεστώτα και η σεξουαλική επανάσταση καταγράφονται στο σελιλόιντ, αποτελώντας ντοκουμέντα μιας εποχής όπου όλα άλλαζαν και όλα έμοιαζαν δυνατά.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ:

Πριν από την επανάσταση / Prima della rivoluzione (Ιταλία, 1964) του Bernardo Bertolucci
Οι έρωτες μιας ξανθιάς / Lasky Jedne Plavovlasky (Τσεχοσλοβακία, 1965) του Milos Forman
Είμαι περίεργη: Κίτρινη / Jag Ar Nyfiken-En Film I Gult (Σουηδία, 1967), του Vilgot Sjoman
Η Κινέζα / La Chinoise (Γαλλία, 1967) του Jean-Luc Godard
Εάν / If… (Μ. Βρετανία, 1968) της Lindsay Anderson
Τα γουρουνίσια χρόνια /In The Year of The Pig (ντοκ.) (Η.Π.Α., 1968) του Emile de Antonio
Το βάθος τ’ ουρανού είναι κόκκινο / Le Fond De l’Air Est Rouge (ντοκ.) (Γαλλία, 1977) του Chris Marker
Ο Μιλού το Μάη /Milou En Mai (Γαλλία, 1990) του Louis Malle


ΕΚΘΕΣΗ « REVOLUTION I LOVE YOY»
Θεσσαλονίκη 5 Μαΐου έως 12 Ιουνίου

Στην έκθεση «Revolution I love you», που οργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται έργα 12 σύγχρονων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες, τα οποία είτε δημιουργήθηκαν μέσα στο επαναστατικό κλίμα του Μάη του ΄68, είτε αποτελούν τρέχουσες προσεγγίσεις σε ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής πάλης. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκαν οι Maja και Reuben Fowkes, επιδιώκει να αναδείξει την πολλαπλότητα των εκφάνσεων με τις οποίες εκδηλώθηκε το ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και σε αντίπαλα πολιτικά συστήματα, σε Ανατολή και Δύση, καθώς ο Μάης του ΄68 έχει αναφορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα ταυτόχρονο κύμα ανατροπής συμπαρέσυρε τις φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις στο Παρίσι, την Άνοιξη της Πράγας, τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια, την αντίδραση ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ τον αντίκτυπό του εντοπίζουμε και στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση είναι οι Mladen Stilinović από την Κροατία, Tamás St.Auby από την Ουγγαρία, Zofia Kulik από την Πολωνία, Στέφανος Τσιβόπουλος από την Ελλάδα, Oliver Ressler από την Αυστρία, Fia-Stina Sandlund από τη Σουηδία, Miklós Erhardt από την Ουγγαρία, Heath Bunting από την Αγγλία, Marko Lulić από την Αυστρία, Tamás Kaszás από την Ουγγαρία, Jean-Baptiste Ganne από τη Γαλλία και Nancy Davenport από τις ΗΠΑ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1968»
Θεσσαλονίκη 4 Ιουνίου
Αθήνα 5-7 Ιουνίου

Ο Μάης του ’68 στο Παρίσι, η Άνοιξη της Πράγας, οι φοιτητικές διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, το κίνημα ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, οι αντιδικτατορικοί αγώνες στη Νότια Ευρώπη συνιστούν σημεία καμπής στη σύγχρονη ιστορία τόσο για τις κοινωνικές-πολιτικές εξελίξεις που δρομολόγησαν όσο και για τις θεωρητικές προτάσεις που επεξεργάστηκαν. To 1968 χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση νέων κοινωνικών υποκειμένων, τα οποία με το λόγο και τις πρακτικές τους αμφισβήτησαν τις παλαιές θεωρίες και ιδεολογίες. Το διεθνές συνέδριο του περιοδικού «Ιστορείν» με τίτλο Τα χρόνια της ουτοπίας: Κοινωνικά κινήματα και θεωρητικές αναζητήσεις σαράντα χρόνια μετά το 1968 έχει ως στόχο να προκαλέσει τη συζήτηση και τον προβληματισμό τόσο για τη δυναμική των κοινωνικών κινημάτων που αναπτύχθηκαν τότε, όσο και για την επίδρασή τους στη θεωρία σήμερα. Ο διεθνής διάλογος επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία θα αποτελέσει το έναυσμα για να ξανασκεφτούμε και να επανεκτιμήσουμε την πολυεπίπεδη επίδραση του 1968 στη σύγχρονη κοινωνία και θεωρία.

Οι εκδηλώσεις του συνεδρίου θα ανοίξουν με μια προσυνεδριακή ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη Β1 του Λιμανιού, ενώ η επίσημη έναρξη του τριήμερου συνεδρίου στην Αθήνα, που θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου στο Μέγαρο Δρακοπούλου, θα γίνει με προβολή της ταινίας Ο Μιλού το Μάη και συζήτηση πάνω στο θέμα «Κινηματογράφος και ‘68».


Πηγή: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: