Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

"Ανοιχτά Διήμερα" για την ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων: Μια θετική πρωτοβουλία που άργησε




Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ), και με στόχο "την ενημέρωση, ενδυνάμωση και ενίσχυση των εκλεγμένων Τοπικών Συμβουλίων Νέων", διοργανώνει πανελλαδικό κύκλο ενημέρωσης με τίτλο: "Ανοιχτά Διήμερα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς: ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων των Νέων".

Τα πρώτα "Ανοιχτά Διήμερα" θα πραγματοποιηθούν:

17-18 Μαΐου 2008: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κομοτηνή

31 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2008: Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα

7 - 8 Ιουνίου 2008: Περιφέρεια Αττικής, Μάτι Αττικής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, "oι θεματικές που θα αναπτυχθούν αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟ.ΣΥ.Ν και στο κανονιστικό πλαίσιο διαχείρισης και αυτο-οργάνωσής τους. Επίσης, θα καταγραφούν απόψεις και θέσεις σχετικά με το ρόλο και τη διαχείριση των τοπικών αλλά και των κεντρικών ΜΜΕ στην προβολή και την επικοινωνία του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, αλλά και την ενημέρωση της νεολαίας για τις ευκαιρίες που δίνονται προς αξιοποίηση από τα προγράμματα και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς".

Η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας είναι σίγουρα θετική. Όμως θα είχε καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο εάν είχε υλοποιηθεί νωρίτερα, και συγκεκριμένα, πριν την ανάδειξη των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, τότε που ελάχιστοι νέοι γνώριζαν για την ύπαρξη του νέου θεσμού. Από ότι λέγεται, στις τελευταίες εκλογές για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, πήραν μέρος ως επί το πλείστον οι οργανωμένοι - και άρα "υποψιασμένοι"- νέοι (οργανωμένοι σε κόμματα, οργανώσεις νέων, κτλ), οι οποίοι αποτελούν ένα μικρό μόνο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας. Τούτο, είχε ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις (ελπίζουμε λίγες), η ανάδειξη των Τοπικών Συμβουλίων να γίνει με απόλυτα κομματικά κριτήρια και με "συνοπτικές" διαδικασίες. Με άλλα λόγια, επαναλείφθηκε η ίδια ιστορία με τα παλιά (και αποτυχημένα) ΔΟΣΥΝ-ΝΟΣΥΝ, τα οποία κατάντησαν να είναι πολιτικά παραμάγαζα των Τοπικών Αρχών, γεγονός που τελικά οδήγησε στην πλήρη απαξίωσή τους. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ισχύει το "Κάλλιο αργά, παρά ποτέ"! Και για να είμαστε δίκαιοι, ο νέος Γενικός Γραμματέας, λόγω του καθυστερημένου διορισμού του, δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να οργανώσει εγκαίρως μια ολοκληρωμένη ενημερωτική καμπάνια για το νέο θεσμό. Συνεπώς, καλωσορίζουμε τη νέα πρωτοβουλία και ευχόμαστε να αγκαλιαστεί από όλους τους νέους και όχι μόνο από τους 90.500 που πήραν μέρος στις τελευταίες εκλογές...


Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: