Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Τηλεοπτική εκπομπή "Μαύρο-Άσπρο": Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τους ανήλικους φυλακισμένους



Λένε ότι η τηλεόραση της Περιφέρειας είναι χαμηλού επιπέδου και, σε μεγάλο βαθμό, έχουν δίκιο. Όμως χθες το βράδυ είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της εκπομπής "Μαύρο-Άσπρο" (ΕΤ3) στους ανήλικους φυλακισμένους που είχε τον τίτλο "Φυλακή – Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους". Η εκπομπή ασχολήθηκε με μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως: τη γενική αντιμετώπιση των νέων από το σωφρονιστικό σύστημα, τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης και εκπαίδευσης των ανηλίκων στα σωφρονιστικά ιδρύματα και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τον ψυχισμό του ανηλίκου, το κοινωνικό κόστος της παραβατικότητας των ανηλίκων, κτλ. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε μαρτυρίες πρώην φυλακισμένων ανηλίκων (όπως π.χ. του Παναγιώτη Κετίκη που έγινε γνωστός ως "ο φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια", ο οποίος είχε συλληφθεί και φυλακιστεί άδικα για 45 ημέρες στις φυλακές Αυλώνας) καθώς και τις γνώμες έγκυρων επιστημόνων (οι παρεμβάσεις της Ιωάννας Κούρτοβικ υπήρξαν καίριες).

Θεωρώ σκόπιμο να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους συντελεστές της εκπομπής (οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει και στο παρελθόν πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα, όπως π.χ. το αφιέρωμα στους ασθενείς του AIDS) και να σας παρακινήσω την επόμενη Παρασκευή να παρακολουθήσετε την εκπομπή!

Εκπομπή: Μαύρο-Άσπρο
Παραγωγή: ΕΤ-3
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Αυγέρη.
Δ/νση παραγωγής: Γιώργος Τζιρμάκης
Παρουσιαστές: Θεοδώρα Αυγέρη – Βασίλης Κεχαγιάς


Πηγή: ΕΤ3

3 σχόλια:

Panayiotakis είπε...

Γειά σας, θα ήθελα ένα σχόλιο σας σχετικά με την εκπομπή, το ύφος της και γενικά, αν βγήκε το μήνυμα το οποίο ελπίζαμε!!

Ευχαριστώ
(Ο Παναγιωτάκης που αναφέρεται)

Ντόρα Γιαννάκη-Dora Giannaki είπε...

Παναγιώτη σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

Νομίζω ότι το μήνυμα "πέρασε" εξαιτίας της δικής σου, κυρίως, μαρτυρίας. Η περιγραφή των όσων έζησες μέσα στη φυλακή ήταν πραγματικά συγκλονιστική, όχι μόνο για αυτά που είπες αλλά κυρίως γιατί τα είπες εσύ, ένας νέος με οργανωμένο και εμπεριστατωμένο λόγο.

Ο κόσμος ακούει συχνά για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και μεταχείρισης στις φυλακές, αλλά νομίζει ότι όλα αυτά αφορούν κάποια "άλλη" κατηγορία ανθρώπων(ή "υπανθρώπων"...).

Όταν όμως βλέπει ένα άτομο σαν εσένα να περνάει μέσα από αυτή την εμπειρία, σίγουρα το ξανασκέφτεται καλύτερα (εξάλλου, για όλους μας υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να ζήσουμε μια αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον!).

Σε κάθε περίπτωση, η εκπομπή πέτυχε διότι κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών γύρω από το θέμα της συμπεριφοράς του σωφρονιστικού συστήματος απέναντι στους ανηλίκους.

Το άσχημο είναι ότι τέτοιες εκπομπές και τέτοιες συζητήσεις γίνονται σπάνια...

Panayiotakis είπε...

Πολύ χαίρομαι που την βρήκες θετική σαν σύνολο.

Να έχεις το νου σου, το επόμενο θέμα θα είναι μια ιστορία, που σίγουρα θα πρέπει να διαβάσεις!