Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας (Youth Council): 22 Μαϊου 2008




Το εαρινό Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει χώρα στις 22 Μαϊου, στις Βρυξέλλες. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Παντελής Σκλιας.

Αυτή τη φορά, η ατζέντα του Συμβουλίου είναι περιορισμένη: προβλέπει τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, καθώς και την υιοθέτηση ενός σχετικού ψηφίσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Νεολαίας καλούνται να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα, τα οποία έθεσε η Σλοβενική Προεδρία:

- Πώς το κάθε κράτος-μέλος ενθαρρύνει τη συμμετοχή των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην κοινωνία;
- Ποιες πολιτικές και ποια μέτρα θα έπρεπε να αναπτυχθούν σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή και η ενσωμάτωση των νέων με λιγότερες ευκαιρίες;

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί από τους Υπουργούς φιλοδοξεί να θέσει το ζήτημα της συμμετοχής των νέων με λιγότερες ευκαιρίες ανάμεσα στις κεντρικές θεματικές του πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της Νεολαίας που θα ισχύσει από το 2009 και μετά.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των νέων που προέρχονται από λιγότερα ευννοημένα περιβάλλοντα ή που έχουν κάποια αναπηρία, τονίζοντας ότι η ενεργός συμμετοχή τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Τα κράτη-μέλη καλούνται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό ως βασική τους προτεραιότητα, όταν υλοποιούν τους στόχους της Στρατηγικής της Λισσαβώνας (για την ανάπτυξη και την απασχόληση) και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία, και να αναπτύξουν βιώσιμες στρατηγικές και προγράμματα για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα κατοχυρώσουν τη συμμετοχή και την ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες στην κοινωνία.

Τέλος, το Συμβούλιο θα συζητήσει την περίφημη υπόθεση 'Mosquito', για την οποία θα σας ενημερώσουμε διεξοδικά με αναλυτική δημοσίευση στο εγγύς μέλλον.



Πηγή: Council of the European Union

Δεν υπάρχουν σχόλια: