Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Σεμινάριο για Εκπαιδευτές στον Τομέα της Νεολαίας: Διαφορετικότητα και Ενσωμάτωση


Το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτές στον τομέα της Νεολαίας σχετικά με τη Διαφορετικότητα και την Ενσωμάτωση Νέων από Μειονοτικές Ομάδες. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα από τις 15 έως τις 23 Μαϊου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεολαίας της Βουδαπέστης.

Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών στον τομέα της Νεολαίας, και ειδικότερα σε ότι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης της Διαφορετικότητας και την Ενσωμάτωση των Νέων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της διαπολιτισμικής και της μη τυπικής μάθησης.

Οι επι μέρους στόχοι του σεμιναρίου αφορούν:

- Την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων στη διαχείριση προγραμμάτων μη τυπικής μάθησης με βάση τις μεθόδους της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εκπαίδευσης για ενεργό συμμετοχή.
- Την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις αρχές, την αποστολή, τις δομές και τους τρόπους εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
- Την ανάπτυξη και εδραίωση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων γύρω από τις μεθόδους της μη τυπικής μάθησης σε ότι αφορά την εργασία τους με πολυπολιτισμικές ομάδες νέων.
- Την ανταλλαγή απόψεων και μεθόδων σε ότι αφορά τον τομέα εργασίας με νέους που προέρχονται από μειονοτικές ομάδες.
- Τη διάγνωση και ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων για τους εκπαιδευτές οι οποίοι ασχολούνται με θέματα πολυπολιτισμικότητας.
- Την ενημέρωση των συμμετεχόντων γύρω από τις δυνατότητες που δίνουν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη Νεολαία στους τομείς της Διαπολιτισμικότητας και της Ενσωμάτωσης.
- Την περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ατόμων που ανήκουν στη δεξαμενή εκπαιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι γλώσσες εργασίας του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πρέπει να είναι ενεργοί εκπαιδευτές και να έχουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

- να βρίσκονται στο χώρο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να εργάζονται με νέους από μειονοτικές ομάδες,
- να ασχολούνται με ζητήματα κοινωνικής ένταξης και να εργάζονται γι' αυτόν τον σκοπό με νέους/ή με οργανώσεις νέων από μειονοτικές ομάδες,
- να ενδιαφέρονται για ζητήματα κοινωνικής συνοχής και πολιτισμικής διαφορετικότητας,
- να έχουν εμπειρία στις μεθόδους της μη τυπικής μάθησης,
- να επιθυμούν να καταστήσουν ορατή την έννοια της 'διαφορετικότητας' στα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης για νέους.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 30 ετών (προβλέπεται δυνατότητα εξαίρεσης του ηλικιακού αυτού ορίου), να ομιλούν αγγλικά ή/και γαλλικά και να μπορούν να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου.

Έξοδα παρακολούθησης σεμιναρίου:

- Τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεολαίας της Βουδαπέστης.
- Τα έξοδα ταξιδίου θα καλυφθούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Όσοι όμως από τους συμμετέχοντες παρακολουθήσουν λιγότερο από το 80% του σεμιναρίου δεν πρόκειται να λάβουν τη σχετική αποζημίωση.
- Κάθε συμμετέχων θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 55 Ευρώ για την εγγραφή του στο σεμινάριο. Το ποσό όμως αυτό θα ενσωματωθεί στη συνέχεια στα έξοδα ταξιδίου, οπότε και θα αφαιρεθεί.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 5 Μαρτίου 2008 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://coe.opencontent.it/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα: http://www.coe.int/t/dg4/youth/Source/Training/Training_courses/2008_ToT_Minority_EYCB_en.pdf

Πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Dora molis katafera na mpo sto blog sou einai i prwti mou fora.
katerina ( ksereis esy)