Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Έρευνα: Το πτυχίο δεν απαλλάσσει από την ανασφάλεια της απασχόλησης



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Της Άννας Ανδριτσάκη

Το πτυχίο εξασφαλίζει εργασία και μισθό -όχι κάτω από το μέσο όρο- αλλά δεν απαλλάσσει από την ανασφάλεια της απασχόλησης.

Η συντριπτική πλειονότητα (84%) των πτυχιούχων πανεπιστημίου, 5-7 χρόνια μετά την αποφοίτηση, είναι μεν «εργασιακά ενταγμένοι», όμως περίπου το 43% δεν είναι ακόμα «επαγγελματικά ενταγμένοι». Δηλαδή, άνεργοι, άεργοι αλλά και επισφαλώς απασχολούμενοι, ενώ ένας σημαντικός αριθμός (ένας στους τέσσερις) αποφοίτων είναι ετεροαπασχολούμενοι.

«Τα βασικά προβλήματα των πτυχιούχων πανεπιστημίου δεν είναι πλέον η ανεργία και το ύψος των αποδοχών», δηλώνει η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαρία Καραμεσίνη, η οποία και συντόνισε την πανελλαδική έρευνα απορρόφησης των αποφοίτων πανεπιστημίου 1998-2000 που πραγματοποίησε το πανελλαδικό δίκτυο των Γραφείων Διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων και περιλαμβάνει τα προαναφερόμενα ευρήματα. Σύμφωνα, λοιπόν με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας τα οποία είχε δημοσιεύσει η «Ε» το Νοέμβριο αλλά παρουσιάστηκαν επισήμως χθες, στο Πάντειο, έχει επέλθει μια μεγάλη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, μέσω των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Κατ' αρχάς, οι λόγοι ανασφάλειας των πτυχιούχων πανεπιστημίου. Δεν είναι η ανεργία, αλλά:

α) Η σταθεροποίηση στην απασχόληση. Ενας στους τρεις δεν έχει σταθεροποιηθεί, 5-7 χρόνια μετά την αποφοίτηση, δύο στους τρεις δεν έχουν σταθερή απασχόληση, ενώ τέσσερις στους δέκα αντιμετωπίζουν έλλειψη θετικών προοπτικών επαγγελματικής εξέλιξης (έχουν ευέλικτες μορφές εργασίας με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα). Εξ ου και η προτίμηση του 61% για το δημόσιο τομέα.

β) Μετά τη σταθεροποίηση, η πρόσβαση σε εργασία με θετικές προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης (το πρόβλημα αφορά τέσσερις στους δέκα) και η ετεροαπασχόληση. Η τελευταία καταδεικνύει «την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής εκπαίδευσης στο ρυθμό που απαιτεί η ετήσια παραγωγή αποφοίτων». Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της ετεροαπασχόλησης σ' έναν επιστημονικό κλάδο τόσο εντονότερος είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών και των αποφοίτων ΤΕΙ, γύρω από τις ίδιες θέσεις. Ανάλογος είναι ο ανταγωνισμός και προς τα κάτω, από βαθμίδα σε βαθμίδα.

Ανάμεσα στα σημαντικά συμπεράσματα, η ανάδειξη και της αναμονής (αναζήτησης ή αεργίας) για την απασχόληση. Τέσσερις στους δέκα ανέργους είναι άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο, ενώ ένας στους τρεις πτυχιούχους χρειάζεται πάνω από ένα χρόνο για να περάσει από τη μια εργασία στην άλλη. Βασικός λόγος είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας στην ειδικότητα. Για την αεργία, όμως, η στρατιωτική θητεία και οι μεταπτυχιακές σπουδές.


Πηγή: Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" - 15/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: