Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Έκθεση Νέων Καλλιτεχνών: Σε Ενεστώτα Χρόνο




Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διεξάγει, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Έκθεση Νέων Καλλιτεχνών με τίτλο Σε Ενεστώτα Χρόνο.

Διάρκεια Έκθεσης: 13/12/2007-30/3/2008
Επιμέλεια: Δ. Βιτάλη, Τ. Πανδή, Σ. Σχιζάκης

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Τρίτη έως Kυριακή: 11.00 - 19.00
Πέμπτη: 11.00-22.00
Δευτέρα: κλειστά

Στην Έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι ακόλουθοι καλλιτέχνες:
Έμι Αβόρα, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρία Άντελμαν, Αθανάσιος Αργιανάς, Κωστής Βελώνης, Βαγγέλης Βλάχος, Γιώργης Γερόλυμπος, Αλέξανδρος Γεωργίου, Βαγγέλης Γκόκας, Χριστίνα Δημητριάδη, Γιώργος Δρίβας, Λίνα Θεοδώρου, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Eλένη Καμμά, Πάνος Κοκκινιάς, Γιάννης Κονταράτος, Ντιάννα Μαγκανιά, Ντόρα Οικονόμου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Άγγελος Πλέσσας, Πόκα-Γιο, Γιώργος Σαπουντζής, Βασιλεία Στυλιανίδου, Ίρις Τουλιάτου, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Δημήτρης Φουτρής, Κατερίνα Χρηστίδη, Πέτρος Χρυσοστόμου, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Μανταλίνα Ψωμά.


Ακολουθεί απόσπασμα του κειμένου των επιμελητών από τον κατάλογο της Έκθεσης.


"Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα διεύρυνσης των δικτύων καλλιτεχνικής παραγωγής, οι εκθέσεις με εθνικό ή με γεωγραφικό προσανατολισμό επαναπροσδιορίζονται. H πρόκληση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη μια έκθεση για νέους Έλληνες καλλιτέχνες –αντικείμενο της οποίας είναι πρωτίστως να αναδείξει τα ερωτήματα που θέτει η καλλιτεχνική τους έρευνα– είναι να ανιχνεύσει τη θέση τους στη μεταβαλλόμενη τοπική και παγκόσμια πραγματικότητα.

Η έκθεση Σε Ενεστώτα Χρόνο σχεδιάστηκε εξαρχής με χαρακτήρα ανοιχτό και διερευνητικό. Κατά τη διετή προετοιμασία της πραγματοποιήθηκε ευρεία και διεξοδική ερευνά στο έργο Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν γεννηθεί από το 1965 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος αριθμός υλικού για τους Έλληνες καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς με στόχο μια όσο το δυνατόν πληρέστερη προσέγγιση των καλλιτεχνικών πρακτικών και κατευθύνσεων του σύγχρονου καλλιτεχνικού δυναμικού. Η επιλογή της χρονολογίας 1965, πέρα από τις ανάγκες οριοθέτησης της έρευνας που εξυπηρετεί, προσδιόρισε ταυτόχρονα ως χρονική περίοδο μελέτης τη δραστηριότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών την τελευταία δεκαετία περίπου. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι το διάστημα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως και σήμερα σηματοδοτείται από μια σειρά αλλαγών για τα εγχώρια δεδομένα, όπως η ίδρυση και η δραστηριοποίηση δύο κρατικών μουσείων σύγχρονης τέχνης, η πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας διεθνών εκθέσεων και άλλων που επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση του έργου νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μελετήθηκε το έργο της νεότερης γενιάς των Ελλήνων καλλιτεχνών σε σχέση με σύγχρονους διεθνείς καλλιτεχνικούς προβληματισμούς γύρω από έννοιες όπως παγκοσμιοποίηση, πολυπολιτισμικότητα, κουλτούρα των ΜΜΕ, νέες τεχνολογικές και επικοινωνιακές δυνατότητες, και τέθηκαν μια σειρά ερωτήματα. Με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό το έργο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών συνομιλεί με την εγχώρια και την παγκόσμια σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα; Ποια είναι η κριτική τους σχέση με την εντόπια κουλτούρα και τον σύγχρονο πολιτισμό της πληροφορίας; Πώς τοποθετείται η καλλιτεχνική παραγωγή τους στην αυγή του 21ου αιώνα στο πλαίσιο σύγχρονων πραγματώσεων και πρακτικών;

Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή των καλλιτεχνών της έκθεσης έγινε μέσα από ένα συνδυασμό κριτηρίων που διαμορφώθηκαν από την ίδια την ερευνητική διαδικασία. Βασικό κριτήριο για την επιλογή υπήρξε η κριτική θέση των καλλιτεχνών απέναντι σε καίρια σύγχρονα ζητήματα και εικαστικούς προβληματισμούς όπως ο κοινωνικός ρόλος της αρχιτεκτονικής, οι νέες επικοινωνιακές συνθήκες παραγωγής του καλλιτεχνικού έργου, η επαναπραγμάτευση της ιστορίας τέχνης μέσα από έργα που αποτελούν νέες αισθητικές και εννοιολογικές προτάσεις. Σημαντικό κριτήριο επίσης ήταν το σύνολο της εικαστικής έρευνας και δραστηριότητας του κάθε καλλιτέχνη. Επιλέχθηκαν καλλιτέχνες που έχουν ήδη μια πολυετή πορεία και ήδη διαμορφωμένο ύφος και συγχρόνως ορισμένοι νεότεροι που έχουν ξεκινήσει πρόσφατα τη δραστηριότητά τους.

Η έκθεση, χωρίς να αποτελεί μια εξαντλητική παρουσίαση, συνιστά μια διερεύνηση ουσιωδών προτάσεων και τάσεων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από μια επιλογή 34 καλλιτεχνών. Περιλαμβάνει νέες προτάσεις καλλιτεχνών ειδικά για την έκθεση αλλά και παλιότερα έργα που επιλέχθηκαν σε στενή συνεργασία με τους καλλιτέχνες. Τα έργα αυτά συγκεντρώνονται σε μια κοινή παρουσίαση με ανοιχτή δομή, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία ενός πεδίου σχέσεων που ανιχνεύει τις διαφαινόμενες και τις διαμορφωμένες κατευθύνσεις, τις ιδιοπροσωπίες και τις συλλογικές τάσεις και τους πιθανούς μελλοντικούς προσανατολισμούς. Μέσα από το διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ των έργων προβάλλονται τα χαρακτηριστικά που συνυπάρχουν, συγκλίνουν, συγκρούονται και αλληλεπιδρούν αναδεικνύοντας τη σύγχρονη καλλιτεχνική δυναμική".



Πηγή: Ιστοσελίδα Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: