Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Μεγάλη Βρετανία: Τα 50 "επιτεύγματα" των Εργατικών



Το Εργατικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας δημοσίευσε χθες κείμενο με τα "επιτεύγματά" των κυβερνήσεών του από το 1997 έως σήμερα. Στην εισαγωγή του κειμένου τονίζεται ότι "οι αξίες στις οποίες στηρίζεται το Εργατικό Κόμμα σήμερα είναι οι ίδιες με αυτές που το καθοδηγoύν από την ίδρυσή του: δηλαδή, κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρές κοινότητες, ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά, αξιοπρέπεια και δικαιώματα αλλά και υπευθυνότητα. Είμαστε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους"


Μέρος των "επιτευγμάτων" του καταλόγου αφορούν άμεσα ή έμμεσα παιδιά και νέους. Σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν στο κείμενο, στην αγγλική γλώσσα. Οι αριθμοί, αφορούν τη σειρά των αναφορών στο κείμενο.


7. Young people achieving some of the best ever results at 14, 16, and 18.

8. Funding for every pupil in England has doubled.

20. Record number of students in higher education.

21. Child benefit up 26 per cent since 1997.

22. Delivered 2,200 Sure Start Children’s Centres.

27. Over 36,000 more teachers in England and 274,000 more support staff and teaching assistants.

30. 600,000 children lifted out of relative poverty.

31. Introduced child tax credit giving more money to parents.

44. More than doubled the number of apprenticeships.

48. Cut long-term youth unemployment by 75 per cent.

49. Free nursery places for every three and four-year-olds.

50. Free fruit for most four to six-year-olds at school.


Εκτός από τα παραπάνω "επιτεύγματα", οι Εργατικοί είχαν και μερικές "αποτυχίες" στο ενεργητικό τους. Ξέχασαν να αναφέρουν, επί παραδείγματι, την πολιτική που ακολούθησαν στο θέμα των επιδομάτων για νέους ανέργους (σημαντικός περιορισμός κάθε φύσεως επιδόματος, μείωση του χρόνου παροχής τους, αυστηροποίηση των όρων παροχής, κτλ.). Ξέχασαν επίσης να αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίο βελτίωσαν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την ανεργία των νέων (βλέπε μαθητεία, stage, κτλ.). Επιπλέον, δεν έγινε καμμία αναφορά στην εγκληματικότητα των νέων (η οποία έχει αυξητική πορεία) καθώς και στη νομοθεσία για την παραβατικότητα παιδιών και νέων (η οποία γίνεται ολοένα και αυστηρότερη: φτάσαμε στο σημείο να μπορεί να συλληφθεί ένας νέος μόνο με την υποψία ότι είναι πιθανόν να προβεί σε αξιόποινη πράξη!). Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρείται τόσο μεγάλο επίτευγμα η δωρεάν προσφορά φρούτου στο σχολείο!


Πηγή: Ιστοσελίδα του Labour Party.
Τα σχόλια και η κριτική είναι, βεβαίως, απολύτως δικά μου (οι θέσεις αυτές αναπτύσσονται διεξοδικότερα στη διδακτορική διατριβή μου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: