Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

European Youth Manifesto for a Life Without Tobacco


Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για την καταπολέμηση του καπνίσματος "HELP – Για μια ζωή χωρίς τσιγάρο", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους νέους της Ευρώπης να διαβουλευτούν μαζί της για ζητήματα σχετικά με την υγεία των νέων.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας (European Youth Forum), μια διεθνής οργάνωση που αποτελείται από διεθνείς επιτροπές νεολαίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των νέων από όλη την Ευρώπη, διοργάνωσε και συντόνισε αυτόν τον διάλογο. Πιο συγκεκριμένα, διακόσιοι νέοι από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 19, 20 και 21 Μαΐου 2007, οι οποίοι συμφώνησαν στη σύσταση ενός μανιφέστου κατά του καπνίσματος που τιτλοφορείται "Νέοι: Για μια Ζωή Χωρίς Τσιγάρο-Ένα Ευρωπαϊκό Νεανικό Μανιφέστο". Στο κείμενο αυτό, τονίζεται ο ρόλος της εκπαίδευσης (τυπικής, μη τυπικής και άτυπης) στην προστασία της υγείας των νέων, η ανάγκη υποστήριξης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάθε επίπεδο, και η βαρύτητα της συμμετοχής των νέων στη δημιουργία των πολιτικών που τους αφορούν.

Μπορείτε να διαβάσετε ή να μεταφορτώσετε το μανιφέστο από την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://fr.help-eu.com/images/mo_documents/manifesto-EL_558.pdf

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το κείμενο παρουσιάζει προβλήματα μετάφρασης. Ειδικότερα, οι όροι 'non formal education', 'informal education' μεταφράζονται ως "μη επίσημη" και "ανεπίσημη" εκπαίδευση. Το ορθόν θα ήταν "μη τυπική" και "άτυπη" εκπαίδευση. Το φαινόμενο είναι συχνό και οφείλεται στην έλλειψη συννενόησης ανάμεσα στους εκπροσώπους-εθνικούς εμπειρογνώμονες της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΜΕΑ) με τις μεταφραστικές υπηρεσίες των Βρυξελλών.

Πηγή: European Commission

Δεν υπάρχουν σχόλια: