Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Operation Leopard: Άλλη μια περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων των νέων στη Μεγάλη Βρετανία




Η νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της αντι-κοινωνικής συμπεριφοράς των νέων στη Μεγάλη Βρετανία έχει την κωδική ονομασία "Επιχείρηση Λεοπάρδαλη". Όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευση, πρόκειται για ένα τετραήμερο πρόγραμμα "αναμόρφωσης" κατά τη διάρκεια του οποίου η αστυνομία παρενοχλεί συστηματικά νέους που έχουν (ή υπάρχει η υποψία ότι θα εκδηλώσουν) αντι-κοινωνική συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα προβλέπει τη δημόσια κινηματογράφηση, τον στιγματισμό και την καταδίωξη του νέου μέχρι την οικία του, γεγονός το οποίο καθιστά τη ζωή του ανυπόφορη.

Σύμφωνα με οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων η "Επιχείρηση Λεοπάρδαλη" αποτελεί μια Οργουελιανή τεχνική η οποία καταπατά τα δικαιώματα των ατόμων που δεν έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα.

Για την αστυνομία του Έσσεξ όμως, η επιχείρηση έχει πολύ θετικά αποτελέσματα γεγονός το οποίο συντελεί στην ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή της από την κοινότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Υπουργός Εσωτερικών της Μ. Βρετανίας, Jacqui Smith, δήλωσε πρόσφατα ότι "η Επιχείρηση Λεοπάρδαλη είναι ακριβώς εκείνη η πολιτική που μπορεί να συνεφέρει όλους αυτούς που επιμένουν να έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά". Και συνέχισε λέγοντας, "η Επιχείρηση Λεοπάρδαλη δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο εκείνοι που έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά δεν έχουν πλέον περιθώριο ελιγμών και δεν μπορούν να κρυφτούν πουθενά. [Σε τελική ανάλυση] όλοι αυτοί που παρενοχλούν τις κοινότητές μας, καταλήγουν να παρενοχλούνται και οι ίδιοι".

Η άποψή μου είναι ότι τέτοιου είδους πολιτικές αποτελούν ξεκάθαρη περίπτωση καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νέων. Κι αυτό διότι, το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν αντι-κοινωνική συμπεριφορά, αλλά και σε εκείνους για τους οποίους υπάρχει απλώς η υποψία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Στο σημείο αυτό ανακύπτουν δύο βασικά ερωτήματα:

- Με ποια κριτήρια χαρακτηρίζεται κανείς ως ύποπτος για πιθανή εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς στο μέλλον;
- Γιατί να τιμωρείται κάποιος προκαταβολικά για μια συμπεριφορά που ίσως δεν εκδηλώσει ποτέ;

Όλα αυτά μου φέρνουν στο νου την περίφημη ταινία 'Minority Report', με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ: στην ταινία βλέπουμε την κοινωνία του μέλλοντος, όπου το έγκλημα είναι τόσο διαδεδομένο που οι αρχές αναγκάζονται να εγκαταστήσουν ένα σύστημα πρόβλεψης της εγκληματικής συμπεριφοράς, το λεγόμενο 'Pre-Crime'. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι οι εγκληματίες συλλαμβάνονται προτούν διαπράξουν τα εγκλήματά τους.

Στην ταινία όμως, η πρόβλεψη των υποτιθέμενων μελλοντικών εγκλημάτων γίνεται από τρεις γενετικώς μεταλλαγμένους ανθρώπους με προφητικές ικανότητες, τους ονομαζόμενους 'Pre-Cogs'. Στην εποχή μας, τον ρόλο αυτόν καλούνται να τον παίξουν απλοί αστυνομικοί. Άραγε μπορούν; Ή μήπως πρόκειται και πάλι για επιστημονική φαντασία;


Πηγές:
- Εφημερίδα The Guardian
- The Internet Movie Database

1 σχόλιο:

babis είπε...

Αναμφίβολα η προληπτική πολιτική πρόβλεψης και καταστολής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, συνιστά τον πυρήνα εφαρμογής του φασισμού. Οι Εβραίοι στη Γερμανία με αυτήν την δικαιολογία συγκεντρώθηκαν και κάηκαν. Όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι' αυτό που κατά τους ναζιστές επρόκειτο να κάνουν!
Στην ουσία του πράγματος τώρα. Αν εκδηλώνεται παραβατική συμπεριφορά από κάποιους, έφηβους, νέους, ενήλικες ή ηλικιωμένους, έχει να κάνει πρώτα κάι κύρια με τις κοινωνικές αδικίες που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν.
Προσφέρονται μέσα από την απρόσκοπτη εργασία, τη δίκαιη αμοιβή όσων εργάζονται, τις ίδιες ευκαιρίες ποιοτικής μόρφωσης, κοινωνικής ανάδειξης και ολοκλήρωσης του χαρακτήρα ισορροπία και ψυχική ηρεμία σε όλους τους πολίτες;
Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά κατ' αρχήν, που πρέπει να φροντίζει να προσφέρει μια δίκαιη κοινωνία σε όλα τα μέλη της για να θέσει τις βάσεις εξάλειψης της εκδήλωσης αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Δυστυχώς, καμία κοινωνία, δυτική ή ανατολική, ανεπτυγμένη, υπανάπτυξη ή αναπτυσσόμενη δεν το κάνει.
Οι κοινωνίες από την αρχική τους σύσταση μέχρι σήμερα λειτουργούν με βάση τους νόμους της ζούγκλας. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στο ότι αντί για βέλη και ακόντια, σήμερα εκτοξεύονται απειλές, γίνονται οικονομικοί στραγγαλισμοί και επιβάλλονται απόψεις με παντοειδείς τρόπους.
Αν καταφέρουμε να ανεβάσουμε τις κοινωνίες μας σε ένα ανώτερο επίπεδο σχέσεων με δικαιοσύνη και ισότητα, τότε θα θέσουμε τη βάση της εξάλειψης των αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται από μεμονωμένα μέλη ή υποσύνολα των κοινωνιών.