Τρίτη 10 Ιουνίου 2008
Υιοθέτηση Γνωμοδότησης για την Κινητικότητα των Νέων από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε τον περασμένο Μάιο γνωμοδότηση σχετικά με την προαγωγή της κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη. Η γνωμοδότηση προετοιμάστηκε κατόπιν αιτήματος της επερχόμενης Γαλλικής Προεδρίας. Στο εν λόγω κείμενο, που έχει τον τίτλο « Προαγωγή της κινητικότητας των νέων στην Ευρώπη: πρακτικές πτυχές και χρονοδιάγραμμα», η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη για αύξηση της συμμετοχής των νέων στα προγράμματα κινητικότητας καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας αυτών. Κατά την άποψη της Επιτροπής το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά στην διασυνοριακή κινητικότητα των νέων είναι η έλλειψη λύσεων για τα προβλήματα τα οποία έχουν ήδη περιγραφεί σε πολυάριθμες περιπτώσεις και η δυσχέρεια εφαρμογής των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί με σκοπό την ρύθμιση αυτών των προβλημάτων. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να συσταθούν νέες ομάδες εμπειρογνωμόνων για να επανεξετάσουν τα θέματα που έχουν ήδη μελετηθεί στο παρελθόν. Αυτό που χρειάζεται, είναι να συσταθεί ομάδα εργασίας από την ίδια την Επιτροπή για να αναλύσει την κατάσταση και να πραγματευθεί μεθοδικά τα ακόλουθα σημεία:
- Να προσδιορίσει τα εμπόδια που έχουν ήδη εντοπιστεί και περιγραφεί στο παρελθόν.
- Να εντοπίσει αποτελεσματικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την άρση των εμποδίων αυτών (κανονισμοί, οδηγίες, αποφάσεις, ψηφίσματα, συστάσεις κ.λπ.).
- Να εντοπίσει τα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα και που θα επιλυθούν με την θέσπιση νομοθεσίας.
- Να εντοπίσει προβλήματα τα οποία έχουν προσδιοριστεί χωρίς να έχει γίνει κάποια προσπάθεια για την επίλυσή τους.
- Να εντοπίσει μέτρα τα οποία έχουν προταθεί αλλά δεν έχουν συνεκτιμηθεί ή εφαρμοστεί από τα κράτη μέλη.
Κατά τον ίδιο τρόπο, η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί μεθοδικά η κατάσταση των νέων ανθρώπων, με την κατανομή τους σε διάφορες ομάδες στόχους που υπάγονται σε συγκρίσιμες συνθήκες και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Αυτό θα επιτρέψει να ανακαλυφθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τις διάφορες ομάδες νέων και, κατ' αυτό τον τρόπο, να ληφθούν με επιλεκτικό τρόπο συγκεκριμένα μέτρα για τις ομάδες αυτές, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, καθώς και την αποφυγή αδιαφοροποίητων αποφάσεων.
Στις ομάδες που θα αναλυθούν θα συμπεριλαμβάνονται, εκτός άλλων, οι ακόλουθες:
• φοιτητές πανεπιστημίων
• νέοι που έχουν ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές τους σπουδές ή την επαγγελματική τους κατάρτιση και αρχίζουν να εργάζονται για πρώτη φορά
• σπουδαστές που συμμετέχουν σε προγράμματα εναλλασσόμενης επαγγελματικής κατάρτισης
• καλλιτέχνες
• νέοι εθελοντές
• νέοι επιχειρηματίες
• νέοι χωρίς οικονομικούς πόρους
• νέοι γονείς που επιχειρούν να συνδυάσουν τον οικογενειακό βίο με την εργασία ή την εκπαίδευση
• κοινωνικά αποκλεισμένοι νέοι
• νέοι που ζητούν εργασία και η κατάσταση τους στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας
Συμπερασματικά, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι να συνεχιστεί ο εντοπισμός εμποδίων και λύσεων αλλά, μάλλον, η εφαρμογή κατάλληλων μέτρων και σε εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ότι έχει ήδη αναφερθεί και περιγραφεί σχετικά με την κινητικότητα να μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την ανεύρεση λύσεων για τα προβλήματα κινητικότητας που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ευρώπη σήμερα.
Πηγή: European Economic and Social Committee
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου