Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη νέα Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακομεταχείριση και Εκμετάλλευση



Το Συμβούλιο της Ευρώπης μόλις εξέδωσε βιβλίο με θέμα τη νέα Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακομεταχείριση και Εκμετάλλευση. Ο ακριβής τίτλος του βιβλίου είναι: Council of Europe Convention on the Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse and explanatory report, Lanzarote (Spain), 25.X.2007, Council of Europe Treaty Series No.201

Η Σύμβαση αυτή αποσκοπεί στο να προφυλάξει τα παιδιά από τη σεξουαλική κακομεταχείριση και εκμετάλλευση, να προστατέψει τα παιδιά-θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και να στείλει στη δικαιοσύνη όσους έχουν διαπράξει τέτοιου είδους αξιόποινες πράξεις.

Με γνώμονα τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους, η Σύμβαση:

- Αναφέρεται σε προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
- Ορίζει τις αξιόποινες πράξεις, σεξουαλικού περιεχομένου, που έχουν ως θύματα παιδιά, συμπεριλαμβάνοντας νέες μορφές εγκλημάτων.
- Προτείνει μέτρα προστασίας και βοήθειας για παιδιά-θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και τις οικογένειές τους.
- Υποστηρίζει φιλικές προς το παιδί μεθόδους ανάκρισης οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών.
- Συστήνει παρεμβατικά προγράμματα ή μέτρα για αυτούς που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα παιδιά.
- Υποστηρίζει την καταγραφή και διαφύλαξη στοιχείων που αφορούν όσους έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα παιδιά.
- Προτείνει τρόπους για διεθνή συνεργασία και μηχανισμούς εποπτείας.

Πηγή: Council of Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια: