Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Ο Ένας στους Δύο Πρόσφυγες είναι Παιδί!



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της UNICEF


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου) η UNICEF επισημαίνει ότι το 50% όλων των προσφύγων είναι παιδιά ενώ το 80% των εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών είναι παιδιά ή γυναίκες.

Οι πόλεμοι, η βία, η καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι φυσικές καταστροφές ή οι ανθρώπινες παρεμβάσεις εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο ξεριζώνονται από τις εστίες τους μέσα στις ίδιες τους τις χώρες από συρράξεις ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα, 39 χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις όπου τα παιδιά και οι γυναίκες πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα. Για παράδειγμα, περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ξεριζωμένοι στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν ενώ η κρίση έχει περάσει τα εθνικά σύνορα προς την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και το Τσαντ. Στη Δυτική Αφρική σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα μακριά από τις εστίες τους σε συνθήκες που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη ζωή των μικρών παιδιών όπως αναφέρεται στη φετινή έκθεση της UNICEF «Ανθρωπιστική Δράση 2008».

Οι κύριες αιτίες της παιδικής θνησιμότητας σε στρατόπεδα εκτοπισμένων πληθυσμών και προσφύγων είναι: Ιλαρά, ελονοσία, διαρροϊκές ασθένειες, οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις και υποσιτισμός. Τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε προσφυγικούς πληθυσμούς εμφανίζονται μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών.

Προσφυγόπουλα και εκτοπισμένα παιδιά και γυναίκες συχνά ζουν στην αφάνεια στις περιοχές που έχουν καταφύγει. Χωρίζονται από τις οικογένειές τους, χάνουν τα σπίτια τους και ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με τα παιδιά χωρίς εκπαίδευση και με κίνδυνο για την υγεία τους. Ο ξεριζωμός κάνει δύσκολη τη ληξιαρχική εγγραφή των παιδιών που χωρίς ταυτότητα στερούνται όλες τις υπηρεσίες που απορρέουν από αυτή. Η απώλεια της οικογενειακής προστασίας καθιστά επίσης τα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια ευάλωτα σε κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση. Όταν ο ξεριζωμός είναι μακρύς και τα παιδιά έχουν διαφορετικό εθνικό ή γλωσσικό υπόβαθρό από τον πληθυσμό της περιοχής που τα φιλοξενεί αντιμετωπίζουν διακρίσεις και ρατσισμό.



Πηγή: UNICEF

Δεν υπάρχουν σχόλια: