Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Έρχονται ακόμη πιο σκληρές μέρες για τους νέους στη Μεγάλη Βρετανία




Η σκληρή αντιμετώπιση που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι στη Μεγάλη Βρετανία είναι μια πραγματικότητα που χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Δυστυχώς, από ότι δείχνουν τα πράγματα, η δαιμονοποίηση της Βρετανικής Νεολαίας διευρύνεται, γεγονός που οδηγεί στην εισαγωγή ακόμη πιο σκληρών (και άδικων) πολιτικών για τα παιδιά και τους νέους.

Ένα νέο παράδειγμα αφορά στην απόφαση της Υπουργού Εσωτερικών, Jacqui Smith, να δώσει τη δυνατότητα στην αστυνομικούς να παρενοχλούν καθημερινά τους νέους που έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά, να τους κινηματογραφούν δημοσίως και να τους καταδιώκουν μέχρι την οικία τους κάνοντας έτσι τη ζωή τους ανυπόφορη. Η απόφαση της Υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής στρατηγικής να φέρει πίσω στο Εργατικό Κομμα ψηφοφόρους που επιθυμούν πιο ρηξικέλευθες προσεγγίσεις στα σoβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η νέα πρακτική που προτείνει η Υπουργός, εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή του Έσσεξ με "μεγάλη επιτυχία": πρόκειται για ένα τετραήμερο πρόγραμμα αναμόρφωσης με την κωδική ονομασία 'frame and shame' (ενοχοποίηση και ντροπή).

Βεβαίως, οι θιασώτες αυτής της πρακτικής δεν κάνουνε κουβέντα για το γεγονός ότι με τη χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε αναφέρουν τί γίνεται στην περίπτωση που η αστυνομία παρενοχλήσει "κατά λάθος" νέους οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα και είναι αθώοι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ξαναχτύπησε πάλι ο ξανθός πολιτικός κλόουν, ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, ο οποίος ανακοίνωσε προχθές ότι από την 1η Ιουνίου θα απαγορευθεί η κατανάλωση αλκοόλ στο μετρό και στα λεωφορεία. Βεβαίως, δεν υποστηρίζουμε ότι είναι καλό να πίνεις μπύρες μέσα στο τρένο (μια σύνηθης εικόνα για το Λονδίνο, τις Παρασκευές και τα Σάββατα), αλλά αν νομίζουν ότι αυτή η απαγόρευση θα κάνει τους άγγλους να πίνουν λιγότερο είναι βαθειά νυχτωμένοι. Πάντως, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων του μετρό του Λονδίνου τάχθηκε εναντίον αυτού του μέτρου, διότι θεωρεί ότι θα δυσκολέψει τη ζωή των οδηγών των συρμών, οι οποίοι καλούνται τώρα να παίξουν και τον ρόλο του αστυνομικού αντιμετωπίζοντας τους επιβάτες που παραβαίνουν την απαγόρευση.



Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: