Σάββατο 24 Μαΐου 2008

5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ξεχωριστή "Παιδική Γωνιά"


Αναδημοσίευση αποσπασμάτων από την ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου


49 χώρες συμμετέχουν στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου που πραγματοποιείται - για πέμπτη χρονιά – στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει πόλο έλξης για επαγγελματίες και επισκέπτες-λάτρεις του βιβλίου, σε μια γιορτή που έχει πλέον καθιερωθεί όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε βαλκανικό, μεσογειακό και διεθνές επίπεδο.

Oι πύλες της έκθεσης θα ανοίξουν την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί, και θα κλείσουν το βράδυ της Κυριακής 1 Ιουνίου, με εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της ελληνικής και της ξένης βιβλιοπαραγωγής: συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφοι θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν γνώμες και να συζητήσουν γύρω από την πορεία του εκδοτικού κόσμου, να διαπραγματευτούν νέους τίτλους και μεταφράσεις, να γνωριστούν με το αναγνωστικό κοινό. Ανάμεσα σ’ αυτούς σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής κοινότητας, όπως ο Βρετανός Jonathan Coe, ο Περουβιανός Santiago Roncagliolo, ο Ολλανδός Geert Mak, η Ιρανο-Καναδή Marina Nemat καθώς και 25 σημαντικοί Γάλλοι συγγραφείς.

Για πρώτη φορά, φέτος, καθιερώνεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας: η έναρξη θα γίνει με τη Γαλλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μια ευρεία γκάμα της εκδοτικής της παραγωγής (εκπροσωπούνται 80 εκδότες) αλλά και με την παρουσία 22 άλλων συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη. Ενώ η θεματική έκθεση, που κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα, είναι αφιερωμένη στο πολιτικό βιβλίο.

Το πολιτικό βιβλίο θα βρεθεί στο επίκεντρο αφού θα εκτεθούν περισσότεροι από 1.400 τίτλους σχετικής θεματολογίας από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή 85 Ελλήνων εκδοτών, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί έκθεση πολιτικής αφίσας (που παραχώρησε ευγενικά το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας) και θα κυκλοφορήσει καλαίσθητος τόμος-κατάλογος με όλα τα εκθέματα (επιμέλεια: Ελένη Αθανασίου). Στο ίδιο πνεύμα θα γίνουν προβολές διασκευασμένων ταινιών, παρουσίαση βιβλίων και Ελλήνων εικονογράφων, συζητήσεις αλλά και η θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Howard Zinn, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, στο θέατρο «Εγνατία».



Όμως, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου δεν απευθύνεται μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά αφού περιλαμβάνει ξεχωριστή "Παιδική Γωνιά"!


Η φετινή «Παιδική γωνιά» ξεπερνάει τα όριά της, μοιάζει με μικρό χωριό 500 τ.μ. έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.

Αναμένεται να την επισκεφθούν περισσότεροι από 10.000 μαθητές, προερχόμενοι από σχολεία τόσο του Νομού Θεσσαλονίκης όσο και από την Έδεσσα, την Καστοριά, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Κι ακόμη, αναμένεται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτόν τον σκοπό μαθητές, μαζί με τους γονείς τους, από την Αθήνα.

Θέμα της φετινής διοργάνωσης (Βιβλίο;... Δικαίωμά σου!) είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των δύο φύλων, την έννοια της διαφορετικότητας στην καθημερινή ζωή.

Οι εικονογράφοι και οι συγγραφείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 85 παιδικών εκδηλώσεων (με προσκεκλημένους επαγγελματίες από τη Γαλλία) θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια, θεατρικά παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών, παρουσιάσεις βιβλίων.



Να σημειωθεί ότι η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ (το Σάββατο έως τις 10.00 το βράδυ) στα περίπτερα 13-14-15 της HELEXPO. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.


Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: