Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Υποχρεωτική Στράτευση στα 18;




Τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, άνοιξε το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 ή 19 χρόνια προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από όλα σχεδόν τα κόμματα και τις πολιτικές νεολαίες.

Ο βασικός στόχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η αύξηση του αριθμού των στρατευσίμων κατά περίπου 30.000 μέσω της κατάργησης του συστήματος αναβολών λόγω σπουδών. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, θα εξασφαλίζεται η αναστολή της φοιτητικής ιδιότητάς για όσους θα έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο, για όσο χρόνο διαρκεί η στρατιωτική θητεία τους.

Όπως υπογραμμίζουν οι Δ.Τσιόδρας και Π. Κορωναίος σε άρθρο τους στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, "Οσο, όμως, κι αν οι υπέρμαχοι της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 θεωρούν ότι αποτελεί τη μοναδική λύση στο πρόβλημα των ανυπότακτων, αρκετοί υπολογίζουν ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Το επιχείρημά τους είναι απλό: Οι εξ αναβολής προσερχόμενοι στον στρατό (περίπου ένας στους δύο σήμερα), είναι σε ποσοστό 40% απόφοιτοι τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και καλύπτουν -ως φαντάροι- θέσεις ψυχολόγων, μηχανικών, χημικών, γιατρών, κ.λπ. στον στρατό. Ιδιαίτερα στους τελευταίους στηρίζεται ουσιαστικά η ιατρική επάνδρωση των περισσότερων μονάδων. Οι θέσεις αυτές, λοιπόν, θα λείψουν. Από την άλλη, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι κάποιος που επιλέγει την ανυποταξία στα 25 του δεν θα κάνει το ίδιο και στα 19 του χρόνια;". Επίσης, αρκετοί από τους πολέμιους της άμεσης στράτευσης μετά το σχολείο χρησιμοποιούν επιχειρήματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως λ.χ. "οι κίνδυνοι από τη μαζική απότομη μετάπτωση «άμαθων» και «άβγαλτων» μαθητών Λυκείου στις σκληρές συνθήκες και απαιτήσεις των στρατοπέδων".


Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η υποχρεωτική στράτευση αμέσως μετά το σχολείο ισχύει σήμερα μόνο σε τρεις χώρες, και συγκεκριμένα:

- Στη Γερμανία, όπου η στράτευση διαρκεί για εννέα μήνες. Αναβολή ή απαλλαγή στράτευσης δίνεται μόνο για λόγους υγείας ή άλλες περιπτώσεις, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σοβαρές.

- Στην Κύπρο, όπου οι κληρωτοί υπηρετούν επί 25 μήνες στην Εθνική Φρουρά.

- Στη Σουηδία για 11 μήνες στρατιωτικής θητείας. Το διάστημα αυτό αυξάνει κατά ένα εξάμηνο με αίτηση των ενδιαφερομένων οι οποίοι επιθυμούν να υπηρετήσουν στο εξωτερικό. Εκεί αναστέλλεται όχι μόνο η φοιτητική ιδιότητα αλλά και η ιδιότητα του εργαζομένου. Η θέση όμως παραμένει εξασφαλισμένη μετά την απόλυση από τον στρατό.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΟΝΝΕΔ υπάρχει θετική αντιμετώπιση στο θέμα. Ειδικότερα, ο πρόεδρός της, κ. Γιώργος Παπανικολάου υποστηρίζει ότι "η στράτευση στα 18 ή 19 θα μπορούσε να διευκολύνει τους νέους να προγραμματίσουν καλύτερα τη θητεία τους και να μη διακόψουν αργότερα την καριέρα τους".


Τέλος, ένα δεύτερο μέτρο το οποίο επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση του αριθμού των στρατευμένων, αφορά στην εθελοντική στράτευση των γυναικών. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν θα προβλέπονται κίνητρα προς τις ενδιαφερόμενες - όπως π.χ. η πριμοδότησή με μόρια για όσες (αργότερα) συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Δημόσιο.


Πηγές:
-Εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 4/3/07
-Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 30/4/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: