Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Σέριφο: Protecting the Mediterranean Environment- “Youth will make the difference”



Η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση» ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ότι από 22 έως 30 Σεπτεμβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί στη Σέριφο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τον τίτλο «Protecting the Mediterranean Environment: “Youth will make the difference”».

Το σεμινάριο αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο της κατάρτισης, η οποία προβλέπεται να υλοποιηθεί σε τρία στάδια και να ολοκληρωθεί το 2010. Στόχος του είναι να δοθούν στους συμμετέχοντες τα κατάλληλα εργαλεία και η τεχνική υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιήσουν προγράμματα σε συνεργασία με άλλες χώρες-εταίρους της Μεσογείου που θα έχουν ως κύρια θεματική τους το περιβάλλον.

Στο σεμινάριο καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι διαθέτουν σχετική εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων για νέους (να σημειωθεί ότι προηγούμενη εμπειρία στο Πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» σε συνεργασία με χώρες-εταίρους της Μεσογείου θα ληφθεί θετικά υπόψη). Η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου θα είναι τα αγγλικά.

Τα έξοδα διαμονής και διατροφής, καθώς και μετακίνησης των συμμετεχόντων θα καλυφθούν από την Εθνική Υπηρεσία της Ελλάδας.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό SALTO Euro Med Resource Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τις Εθνικές Υπηρεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο αυτό, μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά από τον παρακάτω σύνδεσμο, στον οποίο και θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους το αργότερο μέχρι την Τρίτη 28 Ιουλίου 2009: http://www.salto-youth.net/EMenvironment2009/. Ωστόσο η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία τονίζει ότι θα στηρίξει μόνο τη συμμετοχή εκείνων των υποψηφίων, οι οποίοι έχουν παράλληλα γνωστοποιήσει τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: seminaria@neagenia.gr

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Ζαμπία Βερναδάκη στο τηλ.: 210 2599360 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: z.vernadaki@neagenia.gr

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς σχετικά με την 14η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου



Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ανακοίνωσε σήμερα τα ονόματα των νέων καλλιτεχνών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 14η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, η οποία φέτος θα διεξαχθεί στα Σκόπια, από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2009 και έχει ως θέμα έναν παλιό μύθο της πόλης των Σκοπίων τις «7 Πύλες».

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς:

"Η επιλογή των νέων δημιουργών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα έγινε από καλλιτεχνικές επιτροπές αξιολόγησης, οι οποίες αποτελούνται από κριτικούς και εμπειρογνώμονες κάθε τομέα της τέχνης. Παράλληλα ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η κοινωφελής επιχείρηση «Ίρις» του Δήμου Σταυρουπόλεως επέλεξαν καλλιτέχνες από τη Βόρεια Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην ελληνική αποστολή.

Οι καλλιτέχνες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας είναι:

H Κανδεράκη Χριστίνα και η Μυρτώ Παπαδοπούλου στη φωτογραφία, το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα «Πλειάδες» στη μουσική, η Κατσαδήμα Αντιγόνη και η Μαρία –Άρτεμις Γκόλφη στη Λογοτεχνία, η Άννα Καρατζά, η Ιωάννα Παπαγεωργίου και ο Γεώργιος Σπυρόπουλος στα εικαστικά, ο Μιχάλης Αδάμης στις εγκαταστάσεις, η Πατρίτσια Απέργη (ομάδα «Αερίτες») στο χορό, ο Άρης Χατζόπουλος στο video art, η Χαρά Κολαίτη στο θέατρο- pyblic art.

Από την «Ίρις» κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης επελέγησαν στον τομέα των εγκαταστάσεων η Περσεφόνη Μύρτσου και ο Άρης Μπέζας , στη φωτογραφία η Ελένη Στεργίου και στο χορό η ομάδα « Drossa Maza». Τέλος από το δήμο Θεσσαλονίκης έχει επιλεγεί στον τομέα της φωτογραφίας η Αποστολία Δεμερτζή".


Να σημειωθεί ότι στη 14 Biennale πρόκειται να συμμετάσχουν 713 νέοι καλλιτέχνες (ηλικίας από 18 έως 30 ετών) από 46 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε διάφορους τομείς της τέχνης όπως: Εικαστικά, Αρχιτεκτονικό σχέδιο, Comics, Κινηματογράφος, Video, Γραφικές τέχνες, Βιομηχανικό Σχέδιο, Μόδα, Φωτογραφία, Λογοτεχνία, Cyber Art, Γαστρονομία, Μουσική, Χορός, Θέατρο και Καλλιτεχνικά Δρώμενα.

Περισσότερες πληροφορίες για την 14η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.emyan.org/main/index.php?option=com_content&view=article&id=319&Itemid=190

Πηγές:
-Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
-Skopje Biennial 2009

Το νέο τεύχος του περιοδικού Schooligans



Το νέο τεύχος του μαθητικού περιοδικού Schooligans θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 27 Ιουνίου με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

Τα θέματα αυτού του τεύχους (σε τίτλους) έχουν ως εξής :

• Editorial ("Ο Δημητράκης")
• Dear Schooligans
• Βυζάκια έξω! (χιχι, θα δείτε)
• Εσύ αντέγραψες στις Πανελλήνιες;
• 5 χρόνια Schoolwave
• Πρόγραμμα Schoolwave 2009
• Τα 21 μαθητικά συγκροτήματα + τα 2 από εξωτερικό (παρουσίαση)
• Burn it! (Ο Γιάννης Αγγελάκας, οι Modrec και οι Septic Flesh διαλέγουν τα 10 κομμάτια που θα έγραφαν σε ένα CD για να φτιάξουν το τέλειο άλμπουμ)
• Τα 21 συγκροτήματα ψηφίζουν... (πιο αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή + πιο αντιπαθητικό δημόσιο πρόσωπο)

Πηγή: http://www.theschooligans.gr/site/

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Υποβολή Προτάσεων στο Πρόγραμμα Safer Internet




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Safer Internet, το οποίο αφορά πρωτοβουλίες/δράσεις υπέρ της προστασίας των παιδιών και των νέων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και άλλες τεχνολογίες επικοινωνιών.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), Σχολεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστήμια, Κρατικές Αρχές.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 19 Νοεμβρίου 2009. Να σημειωθεί ότι το ποσό της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100% της συνολικής δαπάνης μίας δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/funding/projects/index_en.htm#open_calls

Ή να επικοινωνήσετε απευθείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: European Commission, DG Information Society and Media, Safer Internet, Office EUFO 1194, Rue Alcide de Gasperi, 2920 Luxembourg, LUXEMBOURG. E-mail: saferinternet@ec.europa.eu, Fax: 352 4301 34079

Πηγές: European Commission και diorismos.gr

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Διαγωνισμός Βίντεο για Νέους από την UNICEF




Φέτος γιορτάζουμε την 20η επέτειο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στο πλαίσιο αυτό η UNICEF καλεί όλους τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό βίντεο εκφράζοντας τις απόψεις τους για τη σημασία που αποδίδουν στα δικαιώματα των παιδιών (σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ατομικά ή ομαδικά, με ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού, το οποίο θα πρέπει να αποστείλουν στους διοργανωτές μέχρι την 1η Αυγούστου 2009.

Το νικηφόρο βίντεο θα χρησιμοποιηθεί στον επίσημο εορτασμό για την 20η επέτειο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και θα προβληθεί τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο κατά τη Διεθνή Ημέρα του Παιδιού το 2010.

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.unicef.org/voy/takeaction/takeaction_4439.html

Πηγή: European Youth Portal

Υποτροφίες για Μεταπτυχιακά Προγράμματα του ALBA




Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α) προσφέρει τρεις υποτροφίες που καλύπτουν το 100% του συνολικού ποσού των διδάκτρων για τρία προγράμματα μεταπτυχιακής φοίτησης του ALBA (Athens Laboratory of Business Administration). Ειδικότερα, παρέχονται: μια υποτροφία για το πρόγραμμα Full Time MBA, μια υποτροφία για το πρόγραμμα Full Time MSc in Finance και μια υποτροφία για το πρόγραμμα Part Time MSc in Finance.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από ειδική επιτροπή με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ακαδημαϊκή επίδοση, προϋπηρεσία, αξιολόγηση στοιχείων προσωπικότητας, συνέντευξη, κλπ.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τις υποτροφίες αυτές έχουν:

1) Στελέχη Επιχειρήσεων – μελών του Ε.Β.Ε.Α.
2) Επιχειρηματίες - μέλη Ε.Β.Ε.Α. ή τα τέκνα αυτών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 10/7/2009 στο Ε.Β.Ε.Α.- Δ/νση Εμπορίου & Βιομηχανίας (Τμήμα Εμπορίου), Ακαδημίας 7, 106 71 Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ.: 210 3627911, 210 3382159 και 210 3382366 καθώς και στο e-mail: domtrade@acci.gr

Πηγή: ziteitai.gr

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η Ανεργία "χτυπάει" περισσότερο τους Νέους




Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2009 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,3% έναντι 8,3% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών - ήτοι 18,5% - αλλά και στις νέες γυναίκες σε ποσοστό που φτάνει το 23,1%.

Σύμφωνα με την έρευνά της ΕΣΥΕ, τουλάχιστον 104.937 άτομα, τα οποία το 2008 ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον χωρίς εργασία.

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Φωτογραφίας: "Φανταστείτε Έναν Nέο Kόσμο"



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας (European Year of Creativity and Innovation 2009), διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο "Φανταστείτε έναν νέο κόσμο".

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι αλλά και σπουδαστές φωτογραφίας, οι οποίοι κατοικούν σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν ή τη Νορβηγία.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού θα είναι ο καθηγητής φωτογραφίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Σχολών Καλών Τεχνών (ELIA) Chris Wainwright. Οι υποψηφιότητες θα κριθούν από διεθνή επιτροπή επαγγελματιών αναγνωρισμένου κύρους από τους τομείς της φωτογραφίας και των καλών τεχνών, οι οποίοι θα επιλέξουν τους νικητές.

Επιπλέον, οι ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τον υποψήφιο στον οποίο θα απονεμηθεί το βραβείο κοινού μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν διάφορα βραβεία, όπως φωτογραφικές μηχανές, φωτογραφικό εξοπλισμό, ταξίδια σε ευρωπαϊκές πόλεις και ευρεία αναγνώριση του ταλέντου τους στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, θα πρέπει να καταθέσουν τη συμμετοχή τους έως τις 31 Αυγούστου 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: www.imagine2009.eu.

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Το Αμφιλεγόμενο Πρόγραμμα Explorers: πρόσκοποι στην Αμερική εκπαιδεύονται σε δραστηριότητες αστυνομικού χαρακτήρα



Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές, την Πυροσβεστική αλλά και κάποιες τοπικές εκκλησίες, έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα Explorers με το οποίο εκπαιδεύει νέους προσκόπους – ηλικίας 14 έως 21 ετών – σε δραστηριότητες αστυνομικού στυλ. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία των νέων για ανάληψη πιο «παραδοσιακών» επαγγελμάτων, όπως αυτό του αστυνομικού και του πυροσβέστη.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, το πρόγραμμα εφαρμόζεται αποκλειστικά στους χώρους εκπαίδευσης και δεν αφορά τον «έξω κόσμο»: παρόλα αυτά, εκπαιδεύει τους νέους σε ειδικές τεχνικές για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, η διασυνοριακή βία, η διακίνηση ναρκωτικών, η παρουσία ένοπλων σε σχολεία ή πανεπιστήμια, κτλ.

Πολλοί είναι αυτοί που εναντιώνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους, «στρατικοποιημένη», εκπαίδευση θυμίζει τις τακτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν από την Χιτλερική Νεολαία…

Περισσότερα, για το συγκεκριμένο θέμα, μπορείτε να διαβάσετε στην ακόλουθη σύνδεση:
http://therealbarackobama.wordpress.com

Πηγή: http://therealbarackobama.wordpress.com

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Πρόγραμμα Διανομής Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία



Τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων ολόκληρης της χώρας. Το πρόγραμμα θα έχει τριετή διάρκεια και θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σε ποσοστό 59%).

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η προώθηση σωστών διατροφικών συνηθειών από την παιδική ηλικία (υιοθέτηση της "μεσογειακής διατροφής"), η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και η ενίσχυση των εθνικών αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: Εφημερίδα "Η Καθημερινή".


Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Έκθεση Φωτογραφίας: "500 Παιδιά και 500 Κάμερες"



Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «500 Παιδιά και 500 Κάμερες» εγκαινιάζεται σήμερα στις 19:30 στην οδό Λεωνίδου 15 στο Μεταξουργείο. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Παλαιστινίων στο Λίβανο, μέσα από τα μάτια των παιδιών. Η συγκεκριμένη έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Remap2.

Ειδικότερα, το 2007 με πρωτοβουλία του φωτορεπόρτερ Ραμζί Χαϊντάρ ξεκίνησε στον καταυλισμό Μπαντάουι το εγχείρημα "Lahza" που στα Αραβικά σημαίνει "μία στιγμή". Στόχος του ήταν να μυήσει τα παιδιά των προσφυγικών καταυλισμών του Λιβάνου στην τέχνη της φωτογραφίας. Έτσι, μία ομάδα από φωτογράφους, καλλιτέχνες και εθελοντές έκαναν μαθήματα και μοίρασαν 500 κάμερες μίας χρήσεως σε 500 παιδιά τα οποία, στη συνέχεια, μέσα από τις φωτογραφίες τους αποτύπωσαν την καθημερινότητά τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Διάρκεια Έκθεσης: από 16/06/09 έως 26/07/09 & από 02/09/09 έως 04/10/09.
Ώρες Λειτουργίας: από Τετάρτη έως Κυριακή, 17:00 – 21:00.

Πηγές: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", in.gr

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Φωτογραφίας με Θέμα την Ασφάλεια και την Υγεία κατά την Εργασία



O Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας με χρηματικό έπαθλο (πρώτο βραβείο: 3.000€, δεύτερο βραβείο: 2.000€, τρίτο βραβείο: 1.000€, αγαπημένη φωτογραφία του κοινού: 1.000€).

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε τραβώντας μια φωτογραφία σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεγούν από διεθνή επιτροπή με βάση τρία κριτήρια:

-την δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία τους.
-την ικανότητά τους να προσελκύσουν το Ευρωπαϊκό κοινό στο σύνολό του.
-τη συσχέτιση τους με το θέμα της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας.

Το κοινό θα επιλέξει την αγαπημένη του φωτογραφία μέσω μιας online ψηφοφορίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 15η Αυγούστου 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://www.osha-photocompetition.eu/home_el.html

Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού What's Your Image of Safety and Health at Work.

Σημείωση: Ευχαριστώ θερμά την φίλη Αρχοντία Πολυκράτη, η οποία ανακάλυψε πρώτη τον εν λόγω διαγωνισμό και με ενημέρωσε αμέσως! Ρίξτε μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον blog της Δες το (Ψυχο) λογικά: http://simvuleytiki.blogspot.com/

Εγκρίθηκε η Εισαγωγή 8298 Νέων στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ



Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή 8298 μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του για το σχολικό έτος 2009-2010.

Δικαίωμα εγγραφής στην Α' Τάξη έχουν οι νέοι και οι νέες που έχουν γεννηθεί τα έτη 1986-1993 και επιπλέον:

- είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Γενικού ή Ενιαίου Λυκείου
- έχουν προαχθεί στη Β' Τάξη των Επαγγελματικών, ή Γενικών Λυκείων
- έχουν προαχθεί στη Β' Τάξη του Α' Κύκλου των ΤΕΕ
- είναι κάτοχοι Πτυχίου Α' ή Β’ Κύκλου ΤΕΕ, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας
- έχουν προαχθεί στην Β' και Γ' Τάξη των Εσπερινών Γενικών Λυκείων, ΤΕΛ, Ενιαίων Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων
- έχουν απορριφθεί στη Β' Τάξη των ΕΠΑΛ
- είναι κάτοχοι Πτυχίου ΕΠΑ.Σ, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας
- έχουν απορριφθεί στην Α' Τάξη των ΕΠΑ.Σ

Η επιλογή των μαθητών που θα γίνουν δεκτοί για εγγραφή στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ θα γίνει με βάση τον βαθμό του τίτλου σπουδών που υποβάλλουν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας της προτίμησής τους από τις 22 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2009.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε την σχετική εγκύκλιο καθώς και το έντυπο αίτησης από την ακόλουθη σύνδεση: http://www.oaed.gr/Pages/SN_867.pg

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών στις ΕΠΑΣ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://epas.oaed.gr/

Πηγή: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

Οι 43οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες στην Αθήνα



Από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου 2009 η πόλη της Αθήνας θα φιλοξενήσει τους 43ους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες.

Στόχος των αγώνων αυτών δεν είναι η νίκη αλλά η δημιουργία δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ νεαρών αθλητών από όλα τα μέρη του κόσμου. Στα 40 χρόνια της ιστορίας τους, οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες έχουν φιλοξενήσει περισσότερα από 30.000 παιδιά από όλες τις ηπείρους γνωρίζοντάς τους διαφορετικούς τόπους και βοηθώντας τους να κατανοήσουν διαφορετικούς πολιτισμούς. Σήμερα πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) σε ετήσια βάση λαμβάνοντας τη μορφή Παιδικής Ολυμπιάδας.

Στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες της Αθήνας, και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα διεξαχθούν αγωνίσματα όχι μόνο για παιδιά με αναπηρία αλλά και μικτά, στα οποία θα συμμετέχουν μαζί παιδιά με και χωρίς αναπηρία. Με αυτό τον τρόπο η Οργανωτική Επιτροπή των 43ων Διεθνών Παιδικών Αγώνων αποσκοπεί στο να προωθήσει την ιδέα της ισότητας όλων των παιδιών ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών με αναπηρίες.

Πληροφορίες για τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα των Διεθνών Παιδικών Αγώνων της Αθήνας: http://www.athens2009icg.gr

Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα των Διεθνών Παιδικών Αγώνων της Αθήνας.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Προγράμματα Νεανικής & Γυναικείας Επιχειρηματικότητας





Σήμερα ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας τα οποία εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα" (ΕΠΑΝ ΙΙ) του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τα προγράμματα αποσκοπούν στη διευκόλυνση - μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων - της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από γυναίκες (επιχειρηματικότητα γυναικών) καθώς και νέους ηλικιακά επιχειρηματίες (επιχειρηματικότητα νέων), σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, δίνοντας έμφαση στην ενθάρρυνση και υποστήριξη της "επιχειρηματικότητας ευκαιρίας".

Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα προγράμματα εντάσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ανακύκλωσης - περιορισμού της ρύπανσης, όπως αυτές περιγράφονται στον οδηγό των προγραμμάτων.

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν:

- Γυναίκες, οι οποίες γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991 και Νέοι οι οποίοι γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1991.
- Άνεργες-άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθερες επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος (4.3.2009).

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, ο τραπεζικός δανεισμός για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 30% του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού του έργου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), προκειμένου να ενημερωθούν για τη δυνατότητα ανάληψης των εγγυήσεων που απαιτούνται για τη σύναψη του δανείου.

Οι αιτήσεις/προτάσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 15/06/2009 μέχρι και τις 14/09/2009, μέσω του δικτυακού τόπου www.eommex.gr.

Για την ηλεκτρονική υποβολή, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να επισκεφθεί τον δικτυακό τόπο του προγράμματος που τον ενδιαφέρει και να λάβει αναλυτική ενημέρωση και οδηγίες αναφορικά με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης. Ο Φάκελος των Δικαιολογητικών Συμμετοχής αποστέλλεται ΜΟΝΟ ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή στον ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε., το αργότερο σε δέκα ημέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με:

- Τον EOMMEX AE, (Ξενίας 16 και Έβρου 26 Αθήνα 115 28, τηλ. 210 7491100 και 210 7481157.
- Το γραφείο πληροφόρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα ΙΙ (τηλ. 801 11 36 300, www.antagonistikotita.gr)

Ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης (www.ypan.gr ή www.ggb.gr)

Πηγή: diorismos.gr

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. για Μεταπτυχιακές, Διδακτορικές & Μεταδιδακτορικές Σπουδές



Το Iδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ), μέσω της ειδικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδας «Μobility and Scholarship Fund» στο πλαίσιο της υλοποίησης του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2004-2009 (Εuropean Ecomomic Area-Financial Mechanism EEA-FM 2004-2009), προκηρύσσει τρία Προγράμματα υποτροφιών στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Ειδικότερα προσφέρονται:

21 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές.
21 υποτροφίες κινητικότητας υποψηφίων διδακτόρων.
22 υποτροφίες κινητικότητας υποψηφίων μεταδιδακτόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι, αφού διαβάσουν προσεκτικά τις προκηρύξεις υποτροφιών, ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις, μπορούν να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του εντύπου της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα για το οποίο ενδιαφέρονται.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τους ακόλουθους διαδικτυακούς τόπους:

Νορβηγία:
1. Επίσημος διαδικτυακός τόπος για πληροφορίες και ενημέρωση αλλοδαπών φοιτητών: www.studyinnorway.no
2. Norwegian Center for International Cooperation in Higher Education (SIU): www.siu.no/en

Ισλανδία: http://www.iceland.is/people-and-society/EducationResearch/StudiesForForeigners/

Λιχτενστάιν: http://www.liechtenstein.li/en

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΩΣ ΤΙΣ: 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

• Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις υπαλλήλους του Ι.Κ.Υ.: κ.Γιώτα Κρέζου (τηλ: 210-3726304) και κ. Μαριάνθη Κόττη (τηλ: 210-3251347).

Πηγή: Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας



Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO) περισσότερα από 280 εκατoμμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο εργάζονται σε συνθήκες ακατάλληλες για την σωματική, ψυχική και πνευματική τους ανάπτυξη. Τα 100 εκατομμύρια είναι κορίτσια, στα οποία είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Το φετινό μήνυμα είναι «Δώστε μια ευκαιρία στα κορίτσι: Η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας είναι η λύση για ένα καλύτερο μέλλον». Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας μολονότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια πτώση στο ποσοστό της παιδικής εργασίας, ενδέχεται η οικονομική κρίση να ανατρέψει αυτή τη θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με έκθεση του ILO ο αριθμός των κοριτσιών που αναγκάζονται σε παιδική εργασία είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα αγόρια, ενώ σε πολλές χώρες παρατηρείται το φαινόμενο η οικογένεια να στηρίζει μόνο την εκπαίδευση των αγοριών.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των παιδιών κάτω των 18 ετών που εργάζονται υπολογίζεται γύρω στις 150.000, ενώ περισσότερα από 460.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπλέον, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στο δρόμο αυξάνεται συνεχώς ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους χειροτερεύουν.

Μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.ilo.org/ipec/Campaignandadvocacy/WDACL/WorldDay2009/lang--en/index.htm

Πηγές:
- International Labour Organisation.
- "Έργο Πολιτών".

Ευχαριστούμε που Ενοχλείτε: Φεστιβάλ Δρόμου από τα "Παιδιά εν Δράσει" στη Θεσσαλονίκη



Η μη κυβερνητική οργάνωση "Παιδιά εν Δράσει" διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ δρόμου στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 13 (απο τις 18.00 το απόγευμα) και την Κυριακή 14 Ιουνίου (από τις 12.00 το μεσημέρι). Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο του Ξαρχάκου (απέναντι από τον Λευκό Πύργο) και περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών, θέατρο δρόμου, επίδειξη skate και BMX, τσίρκο, swing, μαριονέτες, graffiti, κτλ.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

Το φεστιβάλ δρόμου επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά σε δρόμους, πλατείες και πάρκα της Θεσσαλονίκης. Επιστρέφει με σκοπό να ξυπνήσει, να θορυβήσει, να εμπνεύσει και να παρακινήσει...

Ενώνουμε τις φωνές μας και τις τέχνες μας για μια καλύτερη ποίοτητα ζωής στη πόλη μας...

Δεν ζητούμε...Δεν παρακαλούμε

Ονειρευόμαστε - Αμφισβητούμε - Διεκδικούμε

Δρόμοι, Πλατείες, Πεζοδρόμια, Στρατόπεδα, Πάρκα, Εγκαταλελειμένα κτίρια μας ΑΝΗΚΟΥΝ..

Οι νέοι και οι νέες της πόλης συναντιούνται, συζητούν και οραματίζονται..Μια πόλη φιλόξενη και ζωηρή, γειτονιές ζωντανές και δημιουργικές, κατοίκους ασυμβίβαστους και τολμηρούς..

Δεν περιμένουμε τίποτα και από κανέναν..

Τα πάρκα της πόλης είναι πολύ λίγα για να μένουν Σιωπηλά...

Ευχαριστούμε Που Ενοχλείτε...


Πηγή: Παιδιά εν Δράσει

Συναυλία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας για το Περιβάλλον



Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Ε.ΣΥ.Ν), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για το περιβάλλον 'SMS of Youth', διοργανώνει μεγάλη συναυλία με τον Σάκη Ρουβά την 1η Ιουλίου και ώρα 8 μ.μ. στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Εισιτήρια διατίθενται στα καταστήματα: Μετρόπολις, Fnac και Public. Να σημειωθεί ότι η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά στα ανωτέρω καταστήματα μετά τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009 (τιμή εισιτηρίου: 15 Ευρώ).

Το 'SMS of Youth' είναι μία πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας που στοχεύει στη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο οι δομές νεολαίας, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας, οι επιχειρήσεις, οι Περιφέρειες, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα Επιμελητήρια, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα Ι.Ε.Κ. Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτήν την πρωτοβουλία μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.smsofyouth.gr.

Πηγή: Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η νεολαία ψήφισε υπέρ του δικομματισμού





ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η Καθημερινή"


Της Φωτεινής Kαλλίρη

Αν και θα ανέμενε κανείς οι νέοι να είναι φορείς του καινούργιου και να καταδικάσουν τον δικομματισμό, αποδεικνύοντάς το έμπρακτα με την ψήφο τους, τελικώς απ’ ό,τι ανέδειξε η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων, λένε «ναι» στη συντριπτική τους πλειοψηφία στα δύο μεγάλα κόμματα. Πολλοί περίμεναν, μετά και την «έκρηξη» των νέων τον Δεκέμβριο, η κρίση, αλλά και η εικόνα των δύο κομμάτων, ν’ αποθάρρυναν τη νεανική ψήφο. Κι όμως, μόλις το 28% των νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών ψήφισαν ανάμεσα στο ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑΟΣ και τους Πράσινους-Οικολόγους. Το 65,5% επέλεξε να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Αλλο ένα εντυπωσιακότερο εύρημα είναι το υψηλό ποσοστό που καταγράφει ο ΛΑΟΣ στις ηλικιακές ομάδες των 25-34 ετών. Από την κατανομή των ψήφων, καταδεικνύεται μια επιρροή και δυναμική στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Στις ηλικίες από 24 έως 44 ετών καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό του, 11%, καταλαμβάνοντας τη θέση τρίτου κόμματος. Αντιθέτως, με ό,τι θα ήταν αναμενόμενο, δεν πείθει στις μεγαλύτερες ηλικίες. Χαρακτηριστικά, στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά, 4,5%. Στην ανάλυση της πολιτικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, κατά ηλικιακή κατηγορία μάς βοηθά ο εκλογολόγος και πολιτικός αναλυτής κ. Γ. Μαυρής (Public Issue).

Ενα χρόνο πριν, η εκλογική συμπεριφορά των νέων ήταν εντελώς διαφορετική. Στην πρόθεση ψήφου, σε όλες τις δημοσκοπήσεις στις ηλικίες 18-34, το άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων είχε υποχωρήσει κατά 20%, μέσα σε τρία χρόνια (ΜRΒ). Oι νέοι απαντώντας τότε, σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως ποιο κόμμα βρίσκουν κατάλληλο να επιλύσει τα προβλήματά τους, ποιο πολιτικό σχηματισμό εμπιστεύονται, είχαν αθροιστικά επιλέξει τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και «κανένα κόμμα» σε ποσοστό 25%, με αντίστοιχα οφέλη για τα μικρότερα κόμματα εις βάρος του δικομματισμού. Τότε τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα είχαν πιάσει «οροφή» στα ποσοστά τους, κάτι που εξηγείται από την κατακόρυφη αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια το άθροισμά τους (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) ήταν κάπου στο 17%, πέρυσι είχαν ξεπεράσει το «φράγμα» του 30%-35%.

Σε αντιδιαστολή σήμερα, στις ευρωεκλογές, η τάση των νέων για τα μικρότερα κόμματα, για το καινούργιο, δεν αποτυπώθηκε στις κάλπες.


Aλλοιωμένη εικόνα

Η αποχή περιπλέκει την κατάσταση. Το γεγονός ότι μόλις τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος ψήφισαν, επιλέγοντας ένας στους δύο, να απέχουν από τη διαδικασία, αλλοιώνει την εικόνα. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κομμάτι σημαντικό από αυτούς που τον ψήφιζαν στις δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα νεότερων ηλικιών επέλεξαν τελικά τη λύση της αποχής.

Ο δικομματισμός εξακολουθεί να προσελκύει κυρίως τις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, με διαχωριστική γραμμή την ηλικία των 45 και άνω. Στις τρεις ενδιάμεσες ηλικίες, από 25 έως και 44 ετών, η Ν.Δ. έχει καταποντιστεί, έχοντας ποσοστό 24,5%. Τα καλύτερα ποσοστά τoυ το κυβερνών κόμμα τα έχει στην ομάδα 55 και άνω και κυρίως στους 65ρηδες και άνω (45,5%). Σε όλες τις κατηγορίες προηγείται το ΠΑΣΟΚ, εκτός από την ομάδα 65 ετών και άνω, με καλύτερη επίδοση στις ηλικίες 55-64 ετών (41%). Στους νέους (18-24) έχει προβάδισμα περίπου δέκα μονάδων από Ν.Δ. (37,5% έναντι 28% η Ν.Δ.). Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στα δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Πράσινους-Οικολόγους, καθώς παρουσιάζουν, όπως επισημαίνει ο κ. Μαυρής, μια παράλληλη καμπύλη. Πρακτικά είναι κόμματα που ψηφίζονται από τις ηλικίες των 25-44 ετών. Επί της ουσίας, τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν ηλικίες κάτω των 54, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφει η γενιά της μεταπολίτευσης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τους Πράσινους, γεγονός που δείχνει τη συγγένεια των δύο κομμάτων, αλλά και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι τους αντλούνται από μια δεξαμενή. Σχεδόν ανύπαρκτη είναι η επιρροή τους στις ηλικίες άνω των 55, και κυρίως άνω των 65 ετών.

Το ΚΚΕ εμφανίζει μια ισοκατανεμημένη επιρροή στις τέσσερις πρώτες ηλικιακές ομάδες, από 18 έως 54 ετών, εμφανίζοντας σχεδόν ίδιο ποσοστό, που κυμαίνεται από 9-10%. Καλύτερες επιδόσεις έχει στη γενιά της μεταπολίτευσης, 45-54 ετών, όπου ανέρχεται σε τρίτο κόμμα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό 9% που έχει στους πολύ νέους (18-24). Μεταξύ των δύο κομμάτων της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πέρυσι ήταν πολύ διαφορετική η εικόνα. Το ύψος της αποχής παραμένει, ωστόσο, ίσως το σημαντικότερο κλειδί στην πολιτική αποτίμηση της εκλογικής αναμέτρησης.



Πηγή: Εφημερίδα "Η Καθημερινή", 9/6/09.

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο


Η Εθνική Υπηρεσία του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Νεολαία σε Δράση" ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από τις 8 έως τις 12 Οκτωβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδευτικό σεμινάριο υπό τον τίτλο «Appetiser».

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναπτυχθούν οι έννοιες της διεθνούς συνεργασίας, της μη τυπικής μάθησης και της διαπολιτισμικότητας, ώστε οι φορείς να αποκτήσουν εμπειρία στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Νεολαία σε Δράση" και να μπορέσουν να υλοποιήσουν δράσεις στο πλαίσιο του.

Στο εν λόγω σεμινάριο καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων, μέλη οργανώσεων νεολαίας, οι οποίοι έχουν ελάχιστη εμπειρία στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Νεολαία σε Δράση".

Το κόστος συμμετοχής στο συγκεκριμένο σεμινάριο ανέρχεται στα 50 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.

Τα έξοδα διαμονής και διατροφής θα καλυφθούν από την Εθνική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν από την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία.

Η γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά.

Παρακαλούνται, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σεμινάριο αυτό, να υποβάλουν την αίτησή τους στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.salto-youth.net/find-a-training/1473.html το αργότερο μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009.

Η Ελληνική Εθνική Υπηρεσία θα στηρίξει τη συμμετοχή υποψηφίων οι οποίοι έχουν παράλληλα γνωστοποιήσει τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: seminaria@neagenia.gr


Πρακτικές πληροφορίες για τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων επισυνάπτονται στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.neagenia.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=1095&cnode=75

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Βερναδάκη Ζαμπία στον τηλεφωνικό αριθμό:210 2599360 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: z.vernadaki@neagenia.gr

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς

Το Youth Event της Τσεχικής Προεδρίας (updated)



Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευση, το Youth Event της Τσεχικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε χώρα στην Πράγα από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου 2009.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης 80 νέοι και αντιπρόσωποι οργανώσεων νέων από όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πάνω στο θέμα της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Νεολαία – η οποία αποκρυσταλλώνεται στο κείμενο: «Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Νεολαία-Επενδύοντας και Ενδυναμώνοντας» (EU Strategy for Youth – Investing and Empowering).

Οι σχετικές συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο πέντε διαφορετικών workshops, τα οποία περιελάμβαναν τις εξής θεματικές: 1. εθελοντισμός και εκπαίδευση. 2. συμμετοχή, πληροφόρηση και νεολαία στον κόσμο. 3. διαμόρφωση πολιτικών επί τη βάση συγκεκριμένων στοιχείων. 4. απασχολησιμότητα, επιχειρηματικότητα, προώθηση του ταλέντου και της δημιουργικότητας. 5. κοινωνική ένταξη και υγεία.


Στο τέλος της εκδήλωσης, οι νέοι διαμόρφωσαν κείμενο συμπερασμάτων και προτάσεων σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να καλυφθούν ορισμένα κενά στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Νεολαία.

Μπορείτε να διαβάσετε το συγκεκριμένο κείμενο συμπερασμάτων και προτάσεων (στην αγγλική γλώσσα) στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.ye2009.cz/

Πηγή: European Commission

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων στο Πρόγραμμα Νεολαία σε Δράση- Youth support systems: Projects encouraging creativity and innovation in the youth sector



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ — EACEA/12/09
Πρόγραμμα «Νεολαία σε δράση»
Δράση 4.4 — Σχέδια που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στον τομέα της νεολαίας

Η συγκεκριμένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει ως στόχο την στήριξη σχεδίων που αποσκοπούν στην εισαγωγή, υλοποίηση και προαγωγή καινοτόμων και ποιοτικών στοιχείων στις εργασίες που σχετίζονται με την άτυπη εκπαίδευση και τη νεολαία.

Τέτοιου είδους καινοτόμα και ποιοτικά στοιχεία μπορεί να αναφέρονται:
1. Στο περιεχόμενο των προτεινόμενων δραστηριοτήτων, ή/και
2. Στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται με σκοπό την εκτέλεση των δραστηριοτήτων, με βάση νέες προσεγγίσεις στον τομέα της άτυπης εκπαίδευσης και της νεολαίας.


Θέματα προτεραιότητας:

Το 2009, στο πλαίσιο της πρόσκλησης προτάσεων, θα αποδοθεί προτεραιότητα σε σχέδια τα οποία εστιάζουν στα ακόλουθα θέματα:

α) στον εγγραμματισμό της νεολαίας στα μέσα επικοινωνίας
β) στις «ηλεκτρονικές» εργασίες που σχετίζονται με τη νεολαία

Οι προτάσεις υποβάλλονται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να είναι: μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), δίκτυα, δημόσιες αρχές.

Στα σχέδια πρέπει να συμμετέχουν εταίροι από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές χώρες του προγράμματος (συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος οργανισμού), εκ των οποίων τουλάχιστον μία να είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι φυσικά πρόσωπα δεν δύνανται να διεκδικήσουν επιχορήγηση.

Τα σχέδια πρέπει να καταρτισθούν έτσι ώστε να περιλαμβάνουν δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να εμπίπτουν στον τομέα της νεολαίας και της άτυπης εκπαίδευσης.

Τα σχέδια τα οποία θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να ξεκινήσουν μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2009 και της 31ης Μαρτίου 2010. Θα έχουν ελάχιστη διάρκεια 12 μηνών και μέγιστη διάρκεια 18 μηνών.

Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στην ακόλουθη διεύθυνση:

Education, Audiovisual and Culture Executive Agency
«Youth in Action» Programme — EACEA/12/09
BOUR, 4/029
Avenue du Bourget, 1
BE-1140 BRUSSELS

Αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές για τους υποψηφίους, καθώς και έντυπα υποβολής αιτήσεων, διατίθενται στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://eacea.ec.europa.eu/youth/funding/2009/call_action_4_4_en.phpn

Πηγές:
- http://eacea.ec.europa.eu/youth/funding/2009/call_action_4_4_en.php
- http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:123:0014:0016:EL:PDF

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας σε υποψήφιους ευρωβουλευτές και κόμματα για τη Νέα Ατζέντα των Νέων στην Ευρώπη



Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας δημοσίευσε πρόσφατα επιστολή του προς υποψήφιους ευρωβουλευτές και κόμματα σχετικά με τη Νέα Ατζέντα των Νέων στην Ευρώπη (Youth Agenda: Proposals for a new Youth Agenda for the EU, 2009-2014). Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της επιστολής.


Από: Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ)

Προς: Τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, η μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη πλατφόρμα εκπροσώπησης της Ελληνικής Νεολαίας στη χώρα μας, σε συνεργασία με το European Youth Forum, την μεγαλύτερη πλατφόρμα εκπροσώπησης των οργανωμένων νέων στην Ευρώπη, σας καλεί να υποστηρίξετε τη Νέα Ατζέντα των Νέων για την Ευρώπη δηλώνοντας την υποστήριξή σας αυτή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.youthagenda.eu.

Ως νέοι ευρωπαίοι που μοιραζόμαστε το όραμα της Ευρώπης στηριζόμενη στις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της σταθερότητας, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, και αναγνωρίζοντας της επιτυχίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πιστεύουμε ότι μπορούμε επιτυχώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος μόνο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να μιλήσει και να δράση ως μια πραγματική Ένωση. Περιμένουμε γενναίες και καινοτόμες αποφάσεις από τους Εθνικούς και Ευρωπαίους ηγέτες και τους οργανισμούς και θέλουμε συγκεκριμένα οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινή μας ζωή.

Οι Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ανανέωση της Επιτροπής και η επερχόμενη νομοθετική περίοδος προβάλει μια μοναδική ευκαιρία στην οποία οι πολίτες της Ευρώπης έχουν απευθείας λόγο στην ανάπτυξη πολιτικών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να κάνουμε τις εκλογές μια πραγματική Ευρωπαϊκή υπόθεση, εστιάζοντας σε θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο τα 27 κράτη μέλη που καλούνται να ψηφίσουν. Προκειμένου να εμπλέξουμε όλους τους νέους ανθρώπους και όλους τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκή Ένωσης, πρέπει να τους ενημερώσουμε γιατί οι οργανισμοί έχουν αξία. Πολιτικοποιώντας και προσωποποιώντας στην λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι ένα φυσικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ο καλύτερος τρόπος να εγγυηθούμε ένα διάλογο που θα περνά τα σύνορά μας σε θέματα που αφορούν τις ζωές μας.

Επιπροσθέτως, υποστηρίζουμε την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και ελπίζουμε σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για το μέλλον της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Οι νέοι της Ευρώπης πρέπει να είναι κομμάτι στο χάρτη προς την απόκτηση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η παρούσα νομοθετική περίοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδειξε κάποια σημαντική εξέλιξη σε θέματα που είναι σημαντικά για τους νέους. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή, κάποιες προτεραιότητες τις οποίες οι νέοι άνθρωποι και οργανώσεις νέων είχαν θέσει πριν τις Ευρωεκλογές και το διορισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2004 – ή ακόμη νωρίτερα – δεν προχώρησαν.

Παρά την αύξηση ενδιαφέροντος για θέματα νέων στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών παραμένει δύσκολη. Η κινητικότητα και το καθεστώς των εθελοντών, τα προβλήματα της visas στην εργασία των νέων, η νομική μορφή των οργανώσεων νέων, μια συνεκτική προσέγγιση στην αυτονομία των νέων, μεταξύ άλλων, είναι ακόμη θέματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί αναλόγως, κυρίως γιατί δεν μπορούν να ξεπεραστούν διαφορές δικαιοδοσίας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν την περίοδο 2009-2014, και ότι η αυξανόμενη προσοχή προς τους νέους θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες βελτιώσεις για τους νέους ανθρώπους για τις οργανώσεις νέων.

Με γνώμονα τα παραπάνω, θέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια νέα Ατζέντα των Νέων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε και να εξασφαλίσουμε την απήχησή τους σας καλούμε να τις συμπεριλάβετε στις προτεραιότητες σας για την επόμενη νομοθετική περίοδο και υπολογίζουμε στην δέσμευσή σας για αυτές.

Ζητούμε λοιπόν, ως πρώτο βήμα, την υποστήριξή σας σε αυτές τις προτάσεις μας, την οποία μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά σε μόλις 3 λεπτά. Λίγος χρόνος για το μέλλον της Ευρώπης αρκεί για να κάνει τη διαφορά.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία!


Πηγή: Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας

H 1η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Νεολαία: The First EU Youth Report



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόσφατα την 1η Έκθεση της για τη Νεολαία, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες και στατιστικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση των νέων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος της Έκθεσης αυτής είναι διττός: Αφενός, να υποστηρίξει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της Νεολαίας (το οποίο περιγράφεται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "An EU Strategy for Youth: Investing and Empowering") και αφετέρου να συλλάβει τις πραγματικές ανάγκες των νέων με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε την συγκεκριμένη Έκθεση από την ακόλουθη σύνδεση: http://ec.europa.eu/youth/news/doc/new_strategy/youth_report_final.pdf

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα για Νέους από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς



Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με Ιστιοπλοϊκούς και Ναυτικούς Ομίλους της χώρας, διοργανώνει και φέτος «Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα» για νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τα οποία θα διεξαχθούν από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2009.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους από τις 9 Ιουνίου 2009 και ώρα 9.00 π.μ. έως και τις 12 Ιουνίου 2009 και μέχρι ώρα 12.00 το μεσημέρι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη σύνδεση: http://www.neagenia.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=1093&cnode=1

Πηγή: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς