Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας σε υποψήφιους ευρωβουλευτές και κόμματα για τη Νέα Ατζέντα των Νέων στην Ευρώπη



Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας δημοσίευσε πρόσφατα επιστολή του προς υποψήφιους ευρωβουλευτές και κόμματα σχετικά με τη Νέα Ατζέντα των Νέων στην Ευρώπη (Youth Agenda: Proposals for a new Youth Agenda for the EU, 2009-2014). Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της επιστολής.


Από: Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ)

Προς: Τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές

Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, η μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη πλατφόρμα εκπροσώπησης της Ελληνικής Νεολαίας στη χώρα μας, σε συνεργασία με το European Youth Forum, την μεγαλύτερη πλατφόρμα εκπροσώπησης των οργανωμένων νέων στην Ευρώπη, σας καλεί να υποστηρίξετε τη Νέα Ατζέντα των Νέων για την Ευρώπη δηλώνοντας την υποστήριξή σας αυτή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.youthagenda.eu.

Ως νέοι ευρωπαίοι που μοιραζόμαστε το όραμα της Ευρώπης στηριζόμενη στις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της σταθερότητας, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, και αναγνωρίζοντας της επιτυχίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πιστεύουμε ότι μπορούμε επιτυχώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος μόνο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να μιλήσει και να δράση ως μια πραγματική Ένωση. Περιμένουμε γενναίες και καινοτόμες αποφάσεις από τους Εθνικούς και Ευρωπαίους ηγέτες και τους οργανισμούς και θέλουμε συγκεκριμένα οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινή μας ζωή.

Οι Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ανανέωση της Επιτροπής και η επερχόμενη νομοθετική περίοδος προβάλει μια μοναδική ευκαιρία στην οποία οι πολίτες της Ευρώπης έχουν απευθείας λόγο στην ανάπτυξη πολιτικών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό να κάνουμε τις εκλογές μια πραγματική Ευρωπαϊκή υπόθεση, εστιάζοντας σε θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο τα 27 κράτη μέλη που καλούνται να ψηφίσουν. Προκειμένου να εμπλέξουμε όλους τους νέους ανθρώπους και όλους τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκή Ένωσης, πρέπει να τους ενημερώσουμε γιατί οι οργανισμοί έχουν αξία. Πολιτικοποιώντας και προσωποποιώντας στην λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι ένα φυσικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ο καλύτερος τρόπος να εγγυηθούμε ένα διάλογο που θα περνά τα σύνορά μας σε θέματα που αφορούν τις ζωές μας.

Επιπροσθέτως, υποστηρίζουμε την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και ελπίζουμε σε μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση για το μέλλον της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Οι νέοι της Ευρώπης πρέπει να είναι κομμάτι στο χάρτη προς την απόκτηση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η παρούσα νομοθετική περίοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδειξε κάποια σημαντική εξέλιξη σε θέματα που είναι σημαντικά για τους νέους. Δυστυχώς, την ίδια στιγμή, κάποιες προτεραιότητες τις οποίες οι νέοι άνθρωποι και οργανώσεις νέων είχαν θέσει πριν τις Ευρωεκλογές και το διορισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2004 – ή ακόμη νωρίτερα – δεν προχώρησαν.

Παρά την αύξηση ενδιαφέροντος για θέματα νέων στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών παραμένει δύσκολη. Η κινητικότητα και το καθεστώς των εθελοντών, τα προβλήματα της visas στην εργασία των νέων, η νομική μορφή των οργανώσεων νέων, μια συνεκτική προσέγγιση στην αυτονομία των νέων, μεταξύ άλλων, είναι ακόμη θέματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί αναλόγως, κυρίως γιατί δεν μπορούν να ξεπεραστούν διαφορές δικαιοδοσίας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν την περίοδο 2009-2014, και ότι η αυξανόμενη προσοχή προς τους νέους θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες βελτιώσεις για τους νέους ανθρώπους για τις οργανώσεις νέων.

Με γνώμονα τα παραπάνω, θέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μια νέα Ατζέντα των Νέων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε και να εξασφαλίσουμε την απήχησή τους σας καλούμε να τις συμπεριλάβετε στις προτεραιότητες σας για την επόμενη νομοθετική περίοδο και υπολογίζουμε στην δέσμευσή σας για αυτές.

Ζητούμε λοιπόν, ως πρώτο βήμα, την υποστήριξή σας σε αυτές τις προτάσεις μας, την οποία μπορείτε να δηλώσετε ηλεκτρονικά σε μόλις 3 λεπτά. Λίγος χρόνος για το μέλλον της Ευρώπης αρκεί για να κάνει τη διαφορά.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία!


Πηγή: Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: