Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

12 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας



Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας (ILO) περισσότερα από 280 εκατoμμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο εργάζονται σε συνθήκες ακατάλληλες για την σωματική, ψυχική και πνευματική τους ανάπτυξη. Τα 100 εκατομμύρια είναι κορίτσια, στα οποία είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Το φετινό μήνυμα είναι «Δώστε μια ευκαιρία στα κορίτσι: Η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας είναι η λύση για ένα καλύτερο μέλλον». Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας μολονότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια πτώση στο ποσοστό της παιδικής εργασίας, ενδέχεται η οικονομική κρίση να ανατρέψει αυτή τη θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με έκθεση του ILO ο αριθμός των κοριτσιών που αναγκάζονται σε παιδική εργασία είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα αγόρια, ενώ σε πολλές χώρες παρατηρείται το φαινόμενο η οικογένεια να στηρίζει μόνο την εκπαίδευση των αγοριών.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των παιδιών κάτω των 18 ετών που εργάζονται υπολογίζεται γύρω στις 150.000, ενώ περισσότερα από 460.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπλέον, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στο δρόμο αυξάνεται συνεχώς ενώ οι συνθήκες διαβίωσής τους χειροτερεύουν.

Μπορείτε να διαβάσετε το σύνολο της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.ilo.org/ipec/Campaignandadvocacy/WDACL/WorldDay2009/lang--en/index.htm

Πηγές:
- International Labour Organisation.
- "Έργο Πολιτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: