Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Κάπνισμα και κινητά τηλέφωνα, απειλή για τα παιδιά



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Της Ελένης Πετροπούλου

Κάπνισμα και κινητά τηλέφωνα απειλούν την υγεία παιδιών και εφήβων, με συνενόχους του ίδιους τους γονείς! Ενδεικτικό είναι ότι τρία στα τέσσερα Ελληνόπουλα εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα, καθώς ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους είναι μανιώδης καπνιστής. Μάλιστα, το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δε μειώθηκε την τελευταία πενταετία που εφαρμόζεται και επίσημα η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας, αλλά, αντίθετα, σημείωσε αύξηση κατά 6%!

Δύο στα τρία παιδιά, ηλικίας 12 ετών, έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 35,7% των παιδιών που έχουν κινητό το απέκτησαν πριν κλείσουν τα 10 χρόνια τους. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γ. Χρούσος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μ. Θεοδωρίδου και ο διευθυντής Παιδιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ελπίς» κ. Χ. Κατσαρδής, με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνεδρίου του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων (ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή).


Κίνδυνοι

Αποκαλυπτικά για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά είναι τα στοιχεία δεκαετούς πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποίησε το παιδιατρικό-παιδοπνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Ελπίς» σε δείγμα 2.133 παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με την έρευνα:

Το 62% των γονέων είναι καπνιστές. Σε ποσοστό 25,6% καπνίζουν και οι δύο γονείς, σε ποσοστό 24,1% ο πατέρας και σε ποσοστό 12,3% η μητέρα. Μόλις σε ποσοστό 38% δεν καπνίζουν και οι δύο.
Από γονείς που δεν καπνίζουν, το 35,7% διαμένει επαρχία και το 40,1% Αθήνα. Πριν από την έναρξη της αντικαπνιστικής πολιτικής (2002) το ποσοστό γονέων καπνιστών (τουλάχιστον ένας) ήταν 63,8% στην επαρχία και 55,3% στην Αθήνα. Σήμερα είναι 64,8% και 65,3%, αντίστοιχα. Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και σε μια άλλη σύγχρονη μάστιγα, με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες. Πρόκειται για την αύξηση της χρήσης κινητών, ακόμη και από παιδιά του δημοτικού. Έρευνα της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας έδειξε ότι το 63,6% των παιδιών ηλικίας 12 ετών διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 35,7% των παιδιών που έχουν κινητό το απέκτησαν πριν κλείσουν τα 10 χρόνια τους.

Το παράδοξο είναι ότι οι γονείς που αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό σε τόσο μικρές ηλικίες είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σε ποσοστό 70,6%... αποκηρύσσουν τη χρήση τους από τα παιδιά και δηλώνουν ότι δε θα πρέπει να αποκτούν κινητό πριν από τα 16 τους χρόνια.


Οι κίνδυνοι για τα παιδιά

- Τρία στα τέσσερα Ελληνόπουλα εκτίθενται συστηματικά σε παθητικό κάπνισμα, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι γονείς γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα.

- Την τελευταία πενταετία που εφαρμόζεται και επίσημα η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 6% το ποσοστό των καπνιστών.

- Μόλις σε ποσοστό 38% δεν καπνίζουν και οι δύο γονείς.

- Σχεδόν δύο στα τρία (ποσοστό 63,6%) παιδιά ηλικίας 12 ετών έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο.

- Οι γονείς που αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό σε ποσοστό 70,6% δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκτούν τα παιδιά κινητό πριν από τα 16 τους χρόνια.

- Συχνότερα αγοράζουν κινητό στο παιδί τους οι γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου, παρά όσο εκείνοι μέσου και χαμηλού μαζί.


Πηγή: Εφημερίδα Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/3/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: