Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Καθαρότητα υπεράνω όλων



Προχθές παρακολούθησα μια καταπληκτική ταινία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την οποία δεν πρέπει να χάσετε! Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ "Καθαρότητα υπεράνω όλων" (Purity Beats Everything) του Γιόν Μπανγκ Κάρλσεν, ένα σχόλιο για το Ολοκαύτωμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, μια ενοχλητική υπενθύμιση των σκοτεινών συστατικών της ανθρώπινης φύσης, μια παρότρυνση για συνειδητοποίηση της συλλογικής μας ευθύνης στο παρελθόν και το μέλλον...

Τελικά, όσο και να κατηγορείται το Φεστιβάλ για μετριότητα και επαρχιωτισμό, εαν κανείς ενδιαφέρεται και ψάξει μπορεί να ανακαλύψει αληθινά κινηματογραφικά "διαμάντια".

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μια σύντομη περιγραφή της ταινίας σύμφωνα με το πρόγραμμα του φεστιβάλ.


«Ένα μικρό ψέμα ίσως να μη γίνει καθόλου πιστευτό, αλλά ένα μεγάλο ψέμα, αν επαναληφθεί με την αρμόζουσα ένταση και συχνότητα, σταδιακά θα ριζώσει βαθιά στο μυαλό των αδαών μαζών». Τα προφητικά λόγια του Γιόζεφ Γκέμπελς αντηχούν δυνατά τη σημερινή εποχή. Η ταινία μιλάει για ένα παιδί που μεγαλώνει μέσα σε μια βουκολική σιωπή, σε μια ειδυλλιακή χώρα που γειτονεύει με τη Γερμανία. Μια άβολη σιωπή που αποκαλύπτεται ως μια απουσία αλήθειας σχετικά με την ανάμειξη του σκανδιναβικού πολιτισμού στο ακατανόητο κακό που πηγάζει από την προσπάθεια «κάθαρσης» άλλων πολιτισμών. Ακολουθώντας την ιστορία δύο επιζώντων του Άουσβιτς, οδηγούμαστε σ’ ένα τρομερό παρελθόν που μας φέρνει κατευθείαν στο μέλλον.


Σκηνοθεσία: Γιόν Μπανγκ Κάρλσεν
Σενάριο: Jon Bang Carlsen
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jon Bang Carlsen
Μοντάζ: Andri Steinn Gudmundsson
Ήχος: Peter Schultz
Μουσική: Nikolay Rimsky-Korsakov
Παραγωγός: Marianne Christensen, Jon Bang Carlsen
Παραγωγή: C&C Productions ApS, Denmark
Συμπαραγωγή: Danish Film Institute (Denmark), Nordic Film & TV
Αφήγηση: Jon Bang Carlsen
Τύπος: Digital Beta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Δανία
Διάρκεια: 51
Έτος Παραγωγής: 2007


Η ταινία θα προβληθεί και πάλι την Κυριακή 16 Μαρτίου 2008 και ώρα 20:00 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

Πηγή: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: