Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Η Ετήσια Έκθεση της Unesco για την Εκπαίδευση



Η ετήσια έκθεση της Unesco για την εκπαίδευση, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εκατομμύρια των παιδιών που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή 75 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας δεν παρακολουθούν κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ενώ μέχρι το 2015 αναμένεται να έχουν προστεθεί άλλα 29 εκατομμύρια. Η μεγάλη αντίθεση, όπως αναμενόταν, βρίσκεται ανάμεσα στους μαθητές των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών: έτσι, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες το 1/3 των μαθητών ολοκληρώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό στις αναπτυσσόμενες φτάνει μόλις το 5%.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στις δαπάνες για την Παιδεία, ειδικά των χωρών του Τρίτου Κόσμου όπου μόνο το 40% των παιδιών βρίσκονται στο σχολείο στην ηλικία των επτά ετών. Το ποσοστό μειώνεται ακόμη περισσότερο με την αύξηση της ηλικίας αφού μόνο το ¼ εντάσσεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης φτάνει στο 80%.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, σχετική έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου φανερώνει ότι το 14,14% των Ελληνόπουλων εγκαταλείπει τα θρανία πριν φτάσει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο Γυμνάσιο αποχωρεί το 6,09%, στο Ενιαίο Λύκειο το 3,32% ενώ στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια το 20.28% . Στόχος της χώρας είναι η διαρροή αυτή να περιοριστεί κάτω από το 10%.

Πηγή: Εφημερίδα Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: