Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Το Γκουαντάναμο για Παιδιά και Εφήβους



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του TVXS.gr

Μπορεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει τη βάση στο Γκουαντάναμο, όμως τα βασανιστήρια που υπέστησαν χιλιάδες κρατούμενοι τόσα χρόνια δεν πρέπει να ξεχαστούν. Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Άννα Παρέρα, έγραψε ένα βιβλίο για εφήβους, περιγράφοντας τον απόλυτο τρόμο και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα εκεί, με τις ευλογίες πολλών αμερικανικών κυβερνήσεων.

Η Παρέρα ονόμασε το βιβλίο της Guantánamo Boy (Αγόρι του Γκουαντάναμο), στο οποίο πραγματεύεται την ιστορία του Χαλίντ, ενός συνηθισμένου 15χρονου αγοριού που ζει στην Αγγλία και περνάει το χρόνο του παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή και βγαίνοντας με τους φίλους του. Σε μία οικογενειακή εκδρομή στο Πακιστάν, ο Χαλίντ βλέπει έναν φρικτό εφιάλτη: τον έχουν απάγει από το σπίτι της θείας του και καταλήγει για δύο χρόνια στη φυλακή του Γκουαντάναμο, χωρίς να του έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες.

H συγγραφέας υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, 22 ανήλικοι, κάτω των 16 ετών, έχουν κρατηθεί στο Γκουαντάναμο. Ο νεότερος είναι ο Μοχάμεντ ελ Γκαράνι, που ήταν 14 ετών όταν τον συνέλαβαν τυχαία σε μία «επιχείρηση-σκούπα» έξω από τζαμί, στο Πακιστάν. Οι τοπικές αρχές, μάλιστα, οι οποίες και συνέλαβαν τον ανήλικο, τον «πούλησαν» στις ΗΠΑ για 5.000 δολάρια.

Σε τέτοιου τύπου ιστορίες στηρίζεται το Guantánamo Boy, παρόλο που η βασική έμπνευση προήλθε μια απλή αναφορά του δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κλιβ Στάφορντ Σμιθ, ότι στο Γκουαντάναμο κρατούνται όχι μόνο ενήλικες, αλλά και παιδιά. Η συγγραφέας επέλεξε να μην πάρει καμία πληροφορία από πρώην κρατούμενους ή συγγενείς κρατουμένων στην αμερικανική φυλακή, λέγοντας ότι «δεν μίλησα με κανέναν που έχει κάποια σχέση με τη φυλακή, γιατί οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων τους ανήκουν 100% και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να τους τις πάρω. Ήθελα ένα φανταστικό χαρακτήρα που να τον έβαζα να λέει και να κάνει ότι ήθελα».


Πηγή: TVXS.gr (http://www.tvxs.gr/v6579)

Δεν υπάρχουν σχόλια: