Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Συμπεράσματα



Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 16 Φεβρουαρίου 2009, οι Υπουργοί Νεολαίας απηύθυναν μηνύματα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με την εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισσαβώνας.

Κατόπιν ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία. Στο πλαίσιο αυτό οι Υπουργοί Νεολαίας δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν την κατάσταση των νέων, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση: Αφενός εντείνοντας τις προσπάθειές τους για μια ομαλή μετάβαση των νέων ανθρώπων από την εκπαίδευση (την αδράνεια ή την ανεργία) στην εργασία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες και σε εκείνους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Και αφετέρου δίνοντας στη Νεολαία μεγαλύτερη προτεραιότητα στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβώνας μετά το 2010.

Οι Υπουργοί Νεολαίας συζήτησαν, επίσης, βέλτιστες πρακτικές στην διαδικασία υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη για την εφαρμογή μιας διατομεακής προσέγγισης και μιας καλύτερης εποπτείας για το Σύμφωνο καθώς και η αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη Νεολαία. Ορισμένες εθνικές αντιπροσωπείες τόνισαν τη σημασία των εθελοντικών δραστηριοτήτων για την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων ενώ κάποιες υποστήριξαν την ιδέα ορισμού του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.

Στην παρακάτω σύνδεση, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα μηνύματα τα οποία απηύθυναν οι Υπουργοί Νεολαίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: http://ec.europa.eu/youth/news/doc/news_education_youth_culture_council/key_messages_education_youth_culture_council.pdf

Πηγή: European Commission

Δεν υπάρχουν σχόλια: