Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Εκπαίδευση στον Εθελοντισμό: e-εθελοντής



Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Προώθησης του Εθελοντισμού

Εκπαιδεύσου σήμερα στον εθελοντισμό!

Στην Ελλάδα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει διάθεση εθελοντικής προσφοράς και συμμετοχής σε ανθρωπιστικές, αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές και άλλες κοινωφελείς δράσεις από ένα πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, αλλά κυρίως νέων.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι εθελοντές έρχονται σε επαφή με εθελοντικές δράσεις χωρίς να έχουν την απαιτούμενη προετοιμασία και γνώση, με αποτέλεσμα να απαιτείται ένας πολύ σημαντικός χρόνος εκπαίδευσης και μύησής τους στις διαδικασίες που ακολουθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού “anthropos.gr”, κατανοώντας την ανάγκη αυτή προχώρησε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στη δημιουργία ενός ιστοχώρου, του www.e-ethelontis.gr

Ο ιστοχώρος αυτός, αποτελεί ένα διαδικτυακό χώρο μάθησης που έχει στόχο να παράσχει εκπαίδευση από απόσταση στα παρακάτω θεματικά αντικείμενα:

- Ορισμός, δικαιώματα, υποχρεώσεις και οφέλη εθελοντή
- Οργάνωση, λειτουργία, διάρθρωση, χρηματοδότηση και διαφάνεια των ΜΚΟ.
- Οργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων και μελέτη επιτυχημένων περιπτώσεων
- Πρώτες βοήθειες
- Επιβίωση στη φύση
- Ομαδική εργασία και ενδυνάμωση ομάδων εργασίας

Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας τους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας έχουν ελεύθερο χρόνο και να είναι έτοιμοι για δράση όταν αποφασίσουν να εμπλακούν σε εθελοντικές πρωτοβουλίες.

Η διαδικασία είναι εύκολη, ευχάριστη και απλή και περιλαμβάνει μεθόδους αυτό - αξιολόγησης της γνώσης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παρέχεται από το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού “anthropos.gr” πιστοποιητικό παρακολούθησης.



Σχόλιο: Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Όμως, το πιστοποιητικό παρακολούθησης τί εγκυρότητα και αναγνωρισιμότητα θα έχει; Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό, θα είχε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα εάν δινόταν από έναν δημόσιο φορέα. Επί παραδείγματι, θα μπορούσε η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς να παρέχει πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων εθελοντισμού στον Τομέα της Νεολαίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" και σε συνδυασμό με το έγκυρο πιστοποιητικό Youthpass (το οποίο αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: