Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δικαιώματα του Παιδιού


Γνωρίζατε ότι τα δικαιώματα του παιδιού προστατεύονται όχι μόνο από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Συγκεκριμένα, το Άρθρο 24 του Χάρτη αναφέρεται αποκλειστικά στα δικαιώματα των παιδιών!

Παρακάτω, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα του Χάρτη, το οποίο (δυστυχώς) δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό σε φορείς που ασχολούνται με παιδιά και νέους στην Ελλάδα.


Άρθρο 24

Δικαιώματα του παιδιού

1. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους. Τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Η γνώμη τους σχετικά με ζητήματα που τα αφορούν λαμβάνεται υπόψη σε συνάρτηση με την ηλικία και την ωριμότητά τους.

2. Σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού.

3. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί τακτικά προσωπικές σχέσεις και απ’ ευθείας επαφές με τους δύο γονείς του, εκτός εάν τούτο είναι αντίθετο προς το συμφέρον του.



Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Διεύθυνση για την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: