Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Διαδίκτυο: ένα Ασφαλέστερο Μέρος για τα Παιδιά και τους Νέους



Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε στις 9 Δεκεμβρίου 2008 ένα νέο Πρόγραμμα για ένα πιο Ασφαλές Διαδίκτυο, για την περίοδο 2009-2013. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να προστατέψει τα παιδιά και τους νέους στο διαδίκτυο δίνοντάς τους την ευκαιρία να χρησιμοποιούν με περισσότερη ασφάλεια ηλεκτρονικές υπηρεσίες όπως την κοινωνική δικτύωση (social networking), το blogging και το instant messaging.

Ενώ το 75% των παιδιών (ηλικίας 6 έως 17 ετών) χρησιμοποιούν ήδη το διαδίκτυο και το 50% των δεκάχρονων έχουν κινητό τηλέφωνο, μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου δείχνει ότι το 60% των γονέων ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα πέσουν θύματα στο διαδίκτυο (από ενήλικες που αποσκοπούν στη σεξουαλική εκμετάλλευση) και το 54% ότι τα παιδιά τους θα παρενοχληθούν είτε μέσω διαφόρων ιστοσελίδων, είτε μέσω μηνυμάτων που θα λάβουν στο κινητό. Το νέο Πρόγραμμα για ένα πιο Ασφαλές Διαδίκτυο αποσκοπεί ακριβώς στην καταπολέμηση αυτών των κινδύνων αναβαθμίζοντας την ασφάλεια της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου.

Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει projects τα οποία:

- Ενισχύουν την ενημέρωση του κοινού για το πώς να κάνει πιο ορθές και ασφαλείς επιλογές στο διαδίκτυο.
- Παρέχουν στο κοινό ένα δίκτυο κόμβων επικοινωνίας (δικτυακοί τόποι και τηλεφωνικοί αριθμοί) όπου θα καταγγέλονται οι περιπτώσεις παράνομου και βλαβερού ηλεκτρονικού περιεχομένου για παιδιά.
- Εμπλέκουν τα παιδιά και τους νέους στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς ηλεκτρονικού περιβάλλοντος.
- Εγκαθιδρύουν βάσεις δεδομένων για τις νέες τάσεις στον τομέα των διαδικτυακών τεχνολογιών και τις συνέπειές τους για τα παιδιά φέρνοντας σε επαφή εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη σύνδεση: http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/programme/index_en.htm

Πηγή: European Commission

Δεν υπάρχουν σχόλια: