Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας σχετικά με τον πόλεμο στη Νότια Οσετία




Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση αναφορικά με τον πόλεμο που διεξάγεται αυτές τις μέρες ανάμεσα στην Ρωσία και τη Γεωργία. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε, σε δική μου απόδοση, το σύνολο της ανακοίνωσης.


Τα Παιδιά και οι Νέοι αξίζουν την Ειρήνη

Με ευκαιρία την Διεθνή Μέρα για τη Νεολαία, οι οργανώσεις νέων σε όλη την Ευρώπη εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τον πόλεμο που λαμβάνει χώρα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και καλούν τους Ρώσους και τους Γεωργιανούς ηγέτες να επιλύσουν την κρίση με ειρηνικό τρόπο.

Τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες των πολεμικών συγκρούσεων. .. «Δεν είναι οι ηγέτες αλλά τα παιδιά και οι νέοι που τραυματίζονται στους δρόμους και υποφέρουν στα χαρακώματα και τα καταφύγια», εξηγεί ο Jaakko Weuro, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας».

Οι κυβερνήσεις της Γεωργίας και της Ρωσίας αλλά και η διεθνής κοινότητα έχουν στα χέρια τους την ευθύνη για τον τερματισμό αυτής της κρίσης. «Αυτό που μπορούν να κάνουν οι νέοι και οι οργανώσεις τους είναι να είναι ενήμεροι για ότι συμβαίνει, να συζητούν με τους φίλους τους για το ζήτημα του πολέμου και να ασκούν πίεση σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν αφενός ότι δεν θα ξεχαστεί το πόσο υποφέρουν τα παιδιά και οι νέοι στη Γεωργία και την Ρωσία και αφετέρου ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η κρίση με σεβασμό στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», προσθέτει ο Weuro.

Τα παιδιά και οι νέοι έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν σε έναν ειρηνικό κόσμο όπου θα κυριαρχεί ο αμοιβαίος σεβασμός. Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νεολαίας να εξασφαλίσει στους νέους έναν κοινό χώρο που θα εργάζονται μαζί γίνεται περισσότερο από ποτέ επίκαιρη. Οι νέοι στη Γεωργία και την Ρωσία, που επηρεάζονται από τις αγριότητες του πολέμου, δεν είναι μόνοι.


Πηγή: European Youth Forum
Φωτογραφία: Εφημερίδα The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: