Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς: Χρειάζονται Δυναμικές Πρωτοβουλίες για τη Νέα Γενιά



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"


Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είναι ένα επιτελικό κυβερνητικό όργανο με κύριο στόχο τη διαμόρφωση, την παρακολούθηση και το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τη νέα γενιά και τη σύνδεσή της με την κοινωνία και τους φορείς της.

Σήμερα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς επιχειρεί ένα νέο ποιοτικό άλμα. Σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις κοινωνικής πολιτικής μέσα από πρωτοβουλίες άτυπης μάθησης με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για να επιτύχει στην αποστολή της έχει χαράξει συγκεκριμένους άξονες πολιτικής, θεματικές προτεραιότητες, γενικούς και ειδικούς στόχους, που υλοποιούνται μέσω δράσεων και καινοτόμων προγραμμάτων αλλά και νέων θεσμών.

- Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων με τη διεξαγωγή εκλογών το Μάρτιο του 2008. Σήμερα λειτουργούν Τοπικά Συμβούλια Νέων σε 870 ΟΤΑ, με 100.000 εγγεγραμμένους νέους πολίτες στα Μητρώα Νέων. Θεσμός που συνιστά καινοτομία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Ενισχύουμε το δίκτυο ενημέρωσης, πληροφόρησης και κινητικότητας των νέων μέσα από τη διοργάνωση των "Ανοικτών Διημέρων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για την ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων", σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τη χρήση της "Κάρτας Νέων", της κάρτας δηλαδή που παρέχει εκπτωτικές ευκαιρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Στηρίζουμε τη Νεανική Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση. Με την αξιοποίηση πόρων από το ΕΠΕΑΕΚ ιδρύσαμε 79 θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Συνάψαμε 15 προγραμματικές συμβάσεις για τη λειτουργία Κόμβων του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας σε αντίστοιχα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι μας είναι σε θέση να ενημερώνονται και να αξιοποιούν προγράμματα, πρωτοβουλίες και ευκαιρίες που παρέχονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Επίσης, υποστηρίζουμε δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης της "πράσινης" επιχειρηματικότητας και του "πράσινου" επαγγελματικού προσανατολισμού για την ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Υλοποιούμε πρωτοβουλίες για τον Εθελοντισμό και τη Δημιουργική Αξιοποίηση του Ελεύθερου Χρόνου. Συγκεκριμένα:
- Ενισχύουμε την εθελοντική προσφορά των νέων μας σε συνδυασμό με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. και για πρώτη φορά το 2008 και με τον ΕΟΤ.
- Ενισχύουμε, με μια νέα πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού με τον ΕΟΤ για πρώτη φορά το 2008, τον εθελοντισμό σε πυρόπληκτες περιοχές,
- Αυξήσαμε κατά 50% (από 2.000 σε 3.000 συμμετοχές) τη συμμετοχή των νέων μας στα "ιστιοπλοϊκά τριήμερα".
- Ενισχύουμε κοινωνικές, πολιτιστικές και άλλες πρωτοβουλίες που προέρχονται από φορείς της Νεολαίας και απευθύνονται σε νέους, ενώ αξιοποιούμε το πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση".
- Αναπτύσσουμε το Πρόγραμμα "Καλοκαίρι για τους Νέους" με την ενίσχυση νεανικών δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα.
- Συνεχίζουμε τα χειμερινά τριήμερα σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.
- Ενισχύουμε δράσεις διαπολιτισμικού διαλόγου, θεσμοθετούμε το πρόγραμμα PROGRESS "Ας σπάσουμε το τείχος των διακρίσεων".
- Πραγματοποιούμε δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης των νέων μας σχετικά με ζητήματα υγείας.
- Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία με την υλοποίηση δράσεων άτυπης μάθησης με έμφαση στον άξονα Παιδεία - Πολιτισμός. Επεκτείνουμε τις δράσεις μας στην υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού με την ενδυνάμωση της λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
- Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ιδρύσαμε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη χώρα μας με τίτλο "Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας", ενώ σύντομα συστήνεται, στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Πολιτικής για τη Νεολαία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία της με φορείς της κοινωνίας πολιτών, ιδιαίτερα εκείνες τις οργανώσεις των νέων που δραστηριοποιούνται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Περιβάλλον, την Καταπολέμηση των Σύγχρονων Μορφών Εξάρτησης, την Ψηφιακή Σύγκλιση.


Πηγή: Εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", 17/07/08.

Δεν υπάρχουν σχόλια: