Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Πανευρωπαϊκή Έρευνα για την Αίσθηση του Ανήκειν και την Εμπιστοσύνη Ανάμεσα στους Νέους




Το ερευνητικό κέντρο New Economics Foundation, βασιζόμενο σε στοιχεία της European Social Survey, διεξήγαγε μια πανευρωπαϊκή έρευνα με θέμα την αίσθηση του ανήκειν και της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.

Η εμπιστοσύνη και η αίσθηση του ανήκειν αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους δείκτες στον προσδιορισμό του επιπέδου της κοινωνικής ευδαιμονίας (social well-being). Κι αυτό διότι μετράει αφενός τον βαθμό της εμπιστοσύνης μας απέναντι στους άλλους (βάση των εμπειριών δίκαιης μεταχείρισης και σεβασμού) και αφετέρου το επίπεδο της αίσθησης του ανήκειν σε μια κοινότητα (βάση των εμπειριών "υποστήριξης" στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης κοινότητας).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι νέοι Βρετανοί παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα αίσθησης του ανήκειν και εμπιστοσύνης προς την κοινότητά τους, ενώ οι νέοι Νορβηγοί τα υψηλότερα.

Μολονότι στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 22 ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα για άλλη μια φορά παρέμεινε εκτός ερευνητικής διαδικασίας. Συνεπώς, δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία για τους νέους Έλληνες…

Πηγές:
- Ιστοσελίδα European Citizenship
- Ιστοσελίδα New Economics Foundation

Δεν υπάρχουν σχόλια: