Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Οι Προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Νεολαία σε Δράση" για το 2009




Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Νεολαία σε Δράση" (Youth in Action) διαρθρώνεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μόνιμων και ετήσιων προτεραιοτήτων. Τις μόνιμες προτεραιότητες μπορεί να τις δει κανείς στην ακόλουθη σύνδεση: http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc100_en.htm

Προσφάτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις ειδικές-ετήσιες προτεραιότητες του Προγράμματος για το 2009. Εννοείται ότι όσοι επιθυμούν να λάβουν χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για δράσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στο 2009, καλό είναι να προσαρμόσουν τις προτάσεις τους στις προτεραιότητες αυτές:

- Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας.
- Ενεργός Συμμετοχή των Νέων στις Ευρωεκλογές.
- Καταπολέμηση της Βίας εναντίον των Γυναικών.
- Ο Αθλητισμός ως Μέσο για την Προώθηση της Ενεργού Ιδιότητας του Πολίτη και της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης των Νέων.
- Προαγωγή ενός Υγιούς Τρόπου Ζωής μέσω διαφόρων ειδών Φυσικής Δραστηριότητας (συμπεριλαμβανομένου του Αθλητισμού).
- Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης των Νέων με Αναπηρίες.
- Διαπολιτισμικός Διάλογος.
- Προαγωγή της Συμμετοχής των Νέων στην Αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Συνεργασίας στον τομέα των Πολιτικών Νεολαίας.
- Ενημέρωση και Κινητοποίηση των Νέων σε θέματα Παγκοσμίου Ενδιαφέροντος (όπως η Αειφόρος Ανάπτυξη και η Κλιματική Αλλαγή).

Πηγή: European Commission

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλό σας βράδυ κ. Ντόρα Γιαννάκη,
Η αλήθεια είναι ότι έχω εντυπωσιαστεί από το Blog που έχετε
δημιουργήσει, ειδικότερα πάνω στα προγράμματα νεολαίας.
Λέγομαι Θεόδωρος Κύρκος, είμαι από ένα ορεινό χωριό της Φλώρινας (Κέλλα) και θέλω να φανό χρήσιμος στους νέους μας, με το να θέλω να εμπλακούν δημιουργικά στις Δράσης της Γ.Ν. Γενιάς. Ετοιμάζω για πρώτη φορά και έχω δυστυχώς πίεση χρόνου, μια διμερή δράση με μια ομάδα από Γαλλία.
Στην αίτησή μας (ως ομάδα φιλοξενίας) δεν κατανοώ αυτήν την ερώτηση
«Να εξηγήσετε, το πλαίσιο, το έναυσμα και τους στόχους της ανταλλαγής
και με ποιο τρόπο ανταποκρίνεται στους στόχους
και τις προτεραιότητες του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση».
-Χλωρίδα & πανίδα των περιφερειών τους.
-Τέχνη και πολιτισμός.
Αυτά είναι τα θέματα που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν οι δυο ομάδες , κατά την κοινή τους δράση.Υπάρχει μη πως λίγος χρόνος αφιέρωσης;
Μετά τιμής, kellastheo@yahoo.gr

Ντόρα Γιαννάκη-Dora Giannaki είπε...

Αγαπητέ Θεόδωρε,

Κατ' αρχάς σ' ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα και για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να μου επιτρέπεται ο ενικός (τον οποίο ελπίζω να χρησιμοποιήσεις κι εσύ μελλοντικά!).

Δυστυχώς δεν μου δίνεις πολλές πληροφορίες για την πρωτοβουλία σας, οπότε αυτή τη στιγμή μπορώ να σου δώσω μόνο γενικές κατευθύνσεις.

Όπως έχω ήδη αναφέρει στη Youthtopia, το πρόγραμμα 'Νεολαία σε Δράση' έχει κάποιες μόνιμες και κάποιες ετήσιες προτεραιότητες. Στην πρότασή σου, εκτός από την αναφορά σου σε ορισμένες ετήσιες προτεραιότητες (δύο από τις οποίες ήδη αναφέρεις), θα πρέπει να κάνεις και κάποια αναφορά στις μόνιμες προτεραιότητες που αποτελούν το γενικότερο πλαίσιο του Προγράμματος. Επί παραδείγματι, θα μπορούσες να τονίσεις, ότι μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία (ανταλλαγή) θα δημιουργηθεί μια αίσθηση 'κοινότητας' μεταξύ των νέων των δύο λαών (γεγονός το οποίο υπηρετεί τον μόνιμο στόχο του προγράμματος για προαγωγή της Ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη).

Μπορείς να δεις τις μόνιμες προτεραιότητες του Προγράμματος στην ακόλουθη σύνδεση: http://ec.europa.eu/youth/youth-in-action-programme/doc100_en.htm

Σε ότι αφορά τις ετήσιες προτεραιότητες (Χλωρίδα & πανίδα των περιφερειών τους, Τέχνη και πολιτισμός) θα πρέπει να τις διανθίσεις με περισσότερα λόγια. Λόγου χάριν, θα μπορούσες να γράψεις δυο παραγράφους για το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Φλώρινας (το οποίο συνιστά ευρωπαϊκή κληρονομιά) και για το πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργηθεί ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης η σημασία της διατήρησης και προστασίας του.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η Εθνική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 'Νεολαία σε Δράση', είναι υποχρεωμένη να σε βοηθήσει κατά τη σύνταξη της πρότασής σου, επομένως μην διστάσεις να τηλεφωνήσεις στην Υπηρεσία και να ζητήσεις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Εάν μου αποστείλεις περισσότερα στοιχεία για την πρωτοβουλία σας, θα χαρώ να συνεισφέρω πιο ουσιαστικά.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Ντόρα Γιαννάκη

Υ.Γ.
- Καλό θα ήταν να προσθέσετε στην δράση σας μια ακόμη χώρα (έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες χρηματοδότησης).
-Θα ήθελα, για λόγους αρχής, να σημειώσω ότι το Πρόγραμμα 'Νεολαία σε Δράση' είναι Ευρωπαϊκό και δεν ανήκει στη ΓΓΝΓ.