Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Προκήρυξη Εκλογών για τη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων: Θα πετύχει αυτή τη φορά η προσπάθεια;



ΣΧΟΛΙΟ

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προκήρυξε σήμερα τις εκλογές για τη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Ελπίζουμε να πετύχει το εγχείρημα διότι, τον περασμένο Ιούνιο, οι νέοι δεν ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο κάλεσμα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για εγγραφή τους στα Μητρώα Νέων, των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων. Κι αυτό διότι κανένας δεν φρόντισε να τους ενημερώσει, με μια ολοκληρωμένη πανελλαδική καμπάνια, για την θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Μερικά φυλλάδια, μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Γραμματείας και κάποια σκόρπια δημοσιεύματα δεν αρκούν για να ενημερωθεί η νεολαία. Εξάλλου, η έρευνα Η Νέα Γενιά στην Ελλάδα σήμερα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005, έδειξε ότι οι νέοι σε ποσοστό 56.4% αγνοούν την ίδια την ύπαρξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς! (Βλέπε σχετική έρευνα, σελ. 173).
Τέλος ευχόμαστε τα Τοπικά Συμβούλια Νέων να μην καταντήσουν πολιτικά "παραμάγαζα" του εκάστοτε τοπικού άρχοντα (δημάρχου ή προέδρου), κάτι το οποίο συνέβη κατά κόρον στο παρελθόν με τα "αμαρτωλά" Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια Νέων...


Υ.Γ.
Εαν κάποιος ενδιαφέρεται για την έρευνα Η Νέα Γενιά στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να την αναζητήσει στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς: http://www.neagenia.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=51
Πάντως, επειδή στο εν λόγω link δεν υπάρχει καμμία αναφορά στην επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, να σημειώσω -για την ιστορία- ότι επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Νίκος Δεμερτζής.



Παρακάτω αναδημοσιεύεται αυτούσια η προκήρυξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς


Για πρώτη φορά στη χώρα μας προκηρύσσονται εκλογές για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή και την εξοικείωση τους με τις αρχές της Δημοκρατίας.
Με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών βάσει του νόμου 3443/06 προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων.

Οι εκλογές προκηρύσσονται για τις 22, 23 καθώς και 29, 30 Μαρτίου 2008.

Με απόφαση των κατά τόπων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων θα διεξαχθούν οι εκλογές σε μια από τις άνω προτεινόμενες ημερομηνίες. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα δημοσιοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, με στόχο να γίνει γνωστή στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους νέους και νέες κάθε Δήμου ή Κοινότητας.

Πως θα γίνουν οι εκλογές:

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι και οι νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων και οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στα Μητρώα των Νέων (που αποτελούν τον εκλογικό κατάλογο) και έχουν ήδη ανοίξει ή θα ανοίξουν σε κάθε Δήμο και Κοινότητα και θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟΣΥΝ) αποτελούν βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής και της Εθνικής μας πολιτικής. Η πρωτοβουλία αυτή έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μια πρωτοποριακή και σύγχρονη νομοθετική πρωτοβουλία που μέλει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και από άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές:
-Ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς
-Η Νέα Γενιά στην Ελλάδα σήμερα, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πρόγραμμα "Νεολαία"),(Αθήνα: 2005).

Δεν υπάρχουν σχόλια: