Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Πρωτοφανή προγράμματα "αναμόρφωσης" για νέους στη Γερμανία



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"


Πρόσωπα & προσωπεία


ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr, www.bavzer.blogspot.com


Ενα 16χρονο αγόρι από την Έσση, στη Γερμανία, εστάλη σε «εξορία» σε ένα απόμακρο χωριό της Σιβηρίας για να ενταχθεί εκεί σε ένα ειδικό «πρόγραμμα αναμόρφωσης», το οποίο, όπως ειπώθηκε, θα τον βοηθήσει να βιώσει «μια εντατική, εκπαιδευτική εμπειρία». Ο νεαρός, που βεβαίως δεν κατονομάζεται, αποφασίστηκε από επιτροπή της υπηρεσίας «Κοινωνικής Πρόνοιας και Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων» στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, να πάει στο ειδικό σχολείο-κατασκήνωση του χωριού Σεντελνίκοβο της Σιβηρίας, γιατί επεδείκνυε πολύ βίαιη συμπεριφορά στο σχολείο και στο σπίτι, που δεν μπόρεσαν οι γερμανικές Αρχές να αντιμετωπίσουν μόνες τους.

Στην «κατασκήνωση», που θα μείνει-φοιτήσει ο 16χρονος νεαρός, θα πρέπει, κατ' αρχήν, να μάθει να είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, να μαζεύει και να κόβει ξύλα για να έχει φωτιά στο μικρό «διαμέρισμά του», μόνος να σκάβει έξω το χώμα για να κάνει την ανάγκη του, αφού τουαλέτες δεν υπάρχουν, μόνος να παίρνει το νερό που θα χρησιμοποιεί από πηγάδια εκεί κοντά. Θα παραμείνει στη Σιβηρία (σ.σ.: από μόνη της αυτή η φράση ηχεί τρομακτική και φέρνει στη μνήμη άλλες εποχές, που το τότε σοβιετικό καθεστώς έστελνε εκεί διαφωνούντες προς... γνώσιν και συμμόρφωσιν!) για 9 μήνες, μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του, μακριά από Ιντερνετ και τηλεόραση, να ακολουθεί ένα πρόγραμμα ειδικά ετοιμασμένο γι' αυτόν.

Οπως γράφει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», κάτω από την επιτήρηση και καθοδήγηση ενός Γερμανού εκπαιδευτή που μιλάει άπταιστα τη ρωσική γλώσσα, ο νεαρός θα παρακολουθεί κανονικά σχολικό πρόγραμμα, με μαθήματα που πάλι έχουν επιλεγεί ειδικά γι' αυτόν. Ο Στέφαν Μπέκερ, επικεφαλής του τμήματος «κοινωνικής πρόνοιας και νεανικής φροντίδας» στο Γκίσεν της Έσσης, είπε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να ξεφύγει ο νεαρός από τις βίαιες διαθέσεις που τώρα κυριαρχούν μέσα του, δίδοντας έμφαση στην εκ νέου εκπαίδευσή του, υπό συνθήκες όπου θα πρέπει ταυτόχρονα να ασχοληθεί εποικοδομητικά με τον εαυτό του.«Εάν δεν κόψει ξύλα, θα παγώσει μέσα στο σπίτι του. Εάν δεν πάρει μόνος νερό από το πηγάδι θα διψάσει και θα μείνει βρώμικος», είπε ο κ. Μπέκερ.

Οι αρμόδιες Αρχές της Έσσης, μπροστά στις πολλές και έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες γι' αυτή την... εκπαιδευτική «καινοτομία», χαρακτήρισαν το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο νεαρός «εκπαιδευτική περιπέτεια» και αποκάλυψαν ότι παρόμοια αναμορφωτικά προγράμματα ακολουθούν αυτή τη στιγμή πολλοί άλλοι Γερμανοί νεαροί, με προβληματικές συμπεριφορές και σε άλλες χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες αναφέρεται και η Ελλάδα.

Το θέμα της «εξορίας» του 16χρονου στη Σιβηρία έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύ τεταμένη προεκλογική περίοδο στο κρατίδιο της Έσσης, όπου ο πρόεδρός της, ο Χριστιανοδημοκράτης Ρόναλντ Κοτς, έχει φτάσει μέχρι και του σημείου να προτείνει την ίδρυση «σωφρονιστικών κατασκηνώσεων» και στη Γερμανία, καθώς και να επιτραπεί στην αστυνομία να προβαίνει σε «προειδοποιητικές συλλήψεις» (ό,τι και αν σημαίνει αυτό) νέων που προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες. Η καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ δήλωσε πως κατανοεί τις ανησυχίες του κ. Κοτς για αντιμετώπιση της βίας από άτομα εφηβικής ηλικίας, αλλά δεν σχολίασε τις προτάσεις του.


Πηγή: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" - 18/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: