Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ίδρυση Κέντρου Πρόληψης & Αντιμετώπισης της Νεανικής Εγκληματικότητας



Την ίδρυση Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Νεανικής Εγκληματικότητας ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χάρης Καστανίδης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνήγορου του Πολίτη στις 5 Ιανουαρίου.

Στη σύσκεψη, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γιώργος Καμίνης, ο αρμόδιος Συνήγορος του Πολίτη για θέματα παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος καθώς και ο γενικός διευθυντής της κ. Ηλίας Λυμπέρης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διαμόρφωση ενός Εθνικού Δικτύου Προστασίας των κακοποιημένων παιδιών, των παραμελημένων παιδιών καθώς και των ανήλικων παραβατών.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η UNICEF, πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θα ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με στόχο:

- Να συντονίζει το έργο των Εταιριών Προστασίας Ανηλίκων.
- Να συντονίζει και να οργανώνει δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας.
- Να αναπτύσσει συνεργασίες με υπηρεσίες, Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Κέντρα, Κοινωνικούς και Επιστημονικούς φορείς καθώς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
- Να προωθεί και να υλοποιεί νέα αναμορφωτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και αυτό των ανάδοχων οικογενειών.
- Να φροντίζει για τη διαμόρφωση μηχανισμού ανίχνευσης της κακοποίησης των παιδιών.
- Να φροντίζει για την τήρηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.

Επιπλέον, η ίδρυση του αυτοτελούς αυτού Νομικού Προσώπου θα συνοδευτεί από την αναμόρφωση του ποινικού σωφρονισμού των ανηλίκων και την ενεργοποίηση νέων αναμορφωτικών μέτρων.

Πηγή: Δελτίο Τύπου της UNICEF

Δεν υπάρχουν σχόλια: