Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ημερίδα του Συνήγορου του Πολίτη για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων



Δελτίο Τύπου του Συνήγορου του Πολίτη

Διεξήχθη την Πέμπτη 5.2.2009 η Ημερίδα που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με θέμα: «Παιδί με προβλήματα Ψυχικής Υγείας: το δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση», με μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών και εκπροσώπων φορέων που ασχολούνται με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν το έργο και τα προβλήματα υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους. Ειδικότερα, αναδείχτηκαν σοβαροί προβληματισμοί αφενός για την τρέχουσα κατάσταση και τις ελλείψεις στον τομέα της παροχής επείγουσας παιδοψυχιατρικής νοσηλείας, αφετέρου για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για παιδιά και εφήβους, που δημιουργήθηκαν με Ευρωπαϊκούς πόρους και για τις οποίες η Ελληνική Πολιτεία έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα.

Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος επεσήμανε ότι, με αφετηρία υποθέσεις που έχουν θέσει υπόψη του Συνηγόρου πολίτες και μετά από επισκέψεις σε υπηρεσίες και συνεργασία με επαγγελματίες από όλη τη χώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει διαπιστώσει ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές ή σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα δεν καλύπτεται από τις παροχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Τα παιδιά αυτά παραμένουν συχνά στο οικογενειακό τους περιβάλλον χωρίς την αναγκαία υποστήριξη ή τοποθετούνται σε προνοιακές δομές ακατάλληλες για τις ανάγκες τους.

Κατά την ημερίδα εμίλησαν ο Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος κ. Δ.Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Ι. Τσιάντης, η Διευθύντρια του Β΄ Τμήματος του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κα Ε. Τσανίρα, η Διευθύντρια της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κα Σ. Καραγιάννη, εκπρόσωποι των Μονάδων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ελληνικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Το Περιβολάκι» κα Ο. Μαράτου και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ξενώνα Εφήβων με Εναντιωματική Συμπεριφορά των Παιδικών Χωριών SOS κα Ν. Αυγερινού.

Από τις παρουσιάσεις των εισηγητών και τη συζήτηση που ακολούθησε, εντοπίστηκαν κυρίως τα εξής προβλήματα: (α) έλλειψη μονάδων για ανηλίκους, ιδίως εφήβους, που χρήζουν επείγουσας παιδοψυχιατρικής νοσηλείας, (β) απουσία εξειδικευμένων δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές ή άλλα σοβαρά προβλήματα που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής αντιμετώπισης, και (γ) σοβαρή δυσλειτουργία στις υπάρχουσες μονάδες ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων, λόγω των σημαντικών περικοπών και καθυστερήσεων στη χρηματοδότησή τους και της συνακόλουθης ανασφάλειας σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Περαιτέρω, εκφράστηκαν προβληματισμοί και από επαγγελματίες άλλων φορέων για την ανυπαρξία δομών για την παραπομπή παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας ή θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκφράστηκε η αγωνία των επαγγελματιών για την σημερινή κατάσταση αλλά και για την επόμενη μέρα στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των φορέων απεύθυναν έκκληση προς την Πολιτεία να υιοθετήσει άμεσα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι κατακτήσεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών να μην χαθούν αλλά να αξιοποιηθούν και να εδραιωθούν, με τη διασφάλιση της συνέχειας και την υποστήριξη των υπηρεσιών, για την προάσπιση του δικαιώματος των παιδιών και εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας στη φροντίδα και την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό, δεσμεύθηκε να εξετάσει τα συμπεράσματα της ημερίδας και τις προτάσεις των φορέων, με προοπτική την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά και τους εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας.


Στην παρακάτω σύνδεση, μπορείτε να δείτε το κείμενο της εισήγησης του Συνήγορου του Παιδιού, κ. Γ. Μόσχου: http://www.synigoros.gr/pdf_01/7635_1_Omilia_Mosxou.pdf

Πηγή: Συνήγορος του Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: