Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας σχετικά με την Αναθεωρημένη Κοινωνική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης





Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, με επίσημη ανακοίνωσή του, καλωσορίζει την Αναθεωρημένη Κοινωνική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υιοθετήθηκε στις 2 Ιουλίου 2008 και έθεσε ως προτεραιότητά της τα παιδιά και τους νέους. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ τονίζει ότι μολονότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, το κοινωνικό της πακέτο υστερεί σε ότι αφορά τις προτάσεις της αναφορικά με τους νέους.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε, σε δική μου απόδοση, ορισμένα από τα σημαντικότερα μέρη της ανακοίνωσης του Φόρουμ.

Κατ’ αρχάς, το Φόρουμ θεωρεί ως πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ως κομβικά ζητήματα (που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο) την ανεργία των νέων, την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, την επαγγελματική ανασφάλεια και τη μισθολογική ανισότητα στους νέους. «Αναμφισβήτητα, η επένδυση στους νέους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να δημιουργηθούν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας… Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται ποιοτικές θέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες», υπογραμμίζει η Bettina Schwarzmayr, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Στο πλαίσιο της προώθησης του στόχου της κοινωνικής ενσωμάτωσης, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής να επενδύσει σε νέες δεξιότητες για νέες θέσεις εργασίας, όπως η ενίσχυση της επιχειρηματικής δημιουργικότητας. Επιπλέον, σύμφωνα με το Φόρουμ, με δεδομένο ότι οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες γηράσκουν και τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται, η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ανάγκης για τη δημιουργία νέων μορφών αλληλεγγύης ανάμεσα στις νεότερες και τις γηραιότερες γενιές συνιστά μια ιδιαίτερα θετική κίνηση.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας καλωσορίζει την προσέγγιση της Επιτροπής σε ότι αφορά την Οδηγία εναντίον των Διακρίσεων, στην οποία υπογραμμίζεται η οριζόντια φύση του προβλήματος και απαγορεύονται οι διακρίσεις με βάση την ηλικία σε καίριους τομείς, όπως η εκπαίδευση (τομέας στον οποίο οι νέοι άνθρωποι βιώνουν τις μεγαλύτερες διακρίσεις). Παρόλα αυτά το Φόρουμ πιστεύει ότι η νομική προστασία ενάντια στις πολλαπλές διακρίσεις θα έπρεπε να είχε καλυφθεί από την Οδηγία, κι αυτό διότι οι νέου έχουν ιδιαίτερες ανάγκες που απαιτούν ειδική μεταχείριση.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των σχολείων στον 21ο αιώνα, το Φόρουμ τονίζει ότι η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προσφέρει ένα επαρκές και ολοκληρωμένο πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στο εύρος των εμπειριών των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη. Κι αυτό διότι αφενός δεν θέτει το ζήτημα της συμπληρωματικότητας μεταξύ της τυπικής και μη-τυπικής μάθησης και αφετέρου δεν λαμβάνει υπόψη τις αξίες που εμπεριέχει η εκπαίδευση. «Σήμερα, η νεολαία αξίζει ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό όραμα που να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της μαθησιακής διαδικασίας. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέτυχε σε αυτές τις εξετάσεις και θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσει», σημειώνει η Schwarzmayr.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας εκφράζει την απογοήτευσή του σε ότι αφορά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την κινητικότητα των νέων εθελοντών στην Ευρώπη, διότι απέτυχε να αναδείξει τον ρόλο των οργανώσεων νεολαίας. Όπως υπογραμμίζει το Φόρουμ, η σύσταση επικεντρώνεται κυρίως στις ανάγκες των εθνικών δημόσιων διοικήσεων και λιγότερο στις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Ωστόσο, το Φόρουμ αναγνωρίζει ότι η σύσταση περιέχει και μερικά θετικά σημεία, όπως την πρόβλεψη για καλύτερες υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης για τους νέους εθελοντές.


Πηγή: European Youth Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: