Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Νέα Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενίσχυση του Εθελοντισμού στους Νέους



Στις 3 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε μια νέα πρωτοβουλία της, η οποία έχει ως στόχο την δημιουργία περισσότερων ευκαιριών εθελοντισμού για τους νέους Ευρωπαίους.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει την μορφή πρότασης προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά όλους τους νέους μέχρι 30 ετών οι οποίοι επιθυμούν να παράσχουν την εθελοντική τους εργασία σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, διαφορετική από την χώρα προέλευσής τους. Η πρόταση αναφέρεται στις εθελοντικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό για ένα μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως για μερικούς μήνες) στους τομείς της πολιτικής προστασίας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς, της περιφερειακής ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βελτιώσουν την λειτουργία των εθνικών εθελοντικών σχημάτων προκειμένου να διευκολύνουν τους νέους να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη-μέλη:

-Να αυξήσουν τον αριθμό των διακρατικών εθελοντικών προγραμμάτων.
-Να βελτιώσουν την διάχυση της πληροφόρησης αναφορικά με τις υπάρχουσες ευκαιρίες εθελοντισμού μεταξύ των νέων.
-Να εξασφαλίσουν ένα λογικό επίπεδο ποιότητας στα εθελοντικά τους προγράμματα.
-Να προωθήσουν την αναγνώριση των δεξιοτήτων και γνώσεων που αποκτούν οι νέοι στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε εθελοντικές δράσεις.
-Να παράσχουν την απαραίτητη υποστήριξη στους κοινωνικοοικονομικούς φορείς που ειδικεύονται σε θέματα Νεολαίας αλλά και στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες.

Να σημειωθεί ότι η παραπάνω πρόταση αποτελεί μέρος της Αναθεωρημένης Κοινωνικής Ατζέντας: «Ευκαιρίες, Πρόσβαση και Αλληλεγγύη στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». Μέσω της πρότασής της για τον Εθελοντισμό των Νέων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει στους στόχους της Ατζέντας σε τρία επίπεδα: παρέχει στους νέους περισσότερες ευκαιρίες εθελοντικής δραστηριότητας, προσφέρει δυνατότητες μη τυπικής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών που συνεργάζονται σε προγράμματα εθελοντισμού.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ακόλουθη σύνδεση: http://www.youth-partnership.net/export/sites/default/youth-partnership/news/attachments/Volunteering_Commission-proposes-a-boost-for-the-mobility-of-young-people.pdf

Πηγή: European Commission

Δεν υπάρχουν σχόλια: